Economie

Hema verkoopt bedrijfskunst, maar niet om schuld te dempen

30 november 2018 13:00 Aangepast: 22 februari 2019 00:30
Echt Hema! Zeefdruk van Charlotte Molenkamp, richtprijs 100-200 euro Beeld © Website De Eland

Warenhuis Hema wil met de verkoop van winkels en bakkerijen geld ophalen om te kunnen investeren in het buitenland. Nu blijkt het warenhuisconcern ook een deel van de kunstcollectie te hebben verkocht.

Uit de catalogus van het Amsterdamse veilinghuis De Eland blijkt dat er tussen 26 en 29 november minstens 46 werken uit de bedrijfscollectie van Hema onder de hamer kwamen. Het zijn schilderijen, grafische werken en beelden die ooit in de verzameling zaten van Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB), tot 1999 het moederbedrijf van Hema.

Geen topstukken

Hema werd groot met artikelen van goede kwaliteit voor redelijke prijzen, en zoals mag worden verwacht van het warenhuis worden er geen extreem kostbare topstukken geveild.

De richtprijs van het duurste werk, een foto van Duitse kunstenaar Thomas Demand, is 4000 tot 6000 euro. Een schilderij van Koen Vermeule van een zandbak moest tussen 1600 en 2000 euro opbrengen. 

Ook voor de kleinere beurs waren er kunstwerken te koop. De goedkoopste werken, zoals een litho van de kunstenaar Hannes Postma uit 1985, werden ingezet op 50 tot 100 euro. De meeste stukken wisselden voor enkele honderden euro's van eigenaar.

Goede doel

Begin deze week werd bekend dat Hema, dat vorige maand werd overgenomen door investeerder Marcel Boekhoorn, een deel van de Nederlandse winkels en bakkerijen wil verkopen om geld op te halen voor investeringen in het buitenland en het aflossen van schulden.

De opbrengst van de kunstveiling is echter niet bedoeld om schulden van het bedrijf terug te betalen en investeringen te doen. De opbrengst, waarschijnlijk enkele tienduizenden euro, komt ten goede aan de Hema Foundation. De eerder dit jaar opgerichte goede doelenstichting zet zich in voor 'een inclusieve samenleving, waarin iedereen mee kan doen aan het dagelijkse leven'.

De kunstwerken behoorden ooit tot de kunstverzameling van KBB. De kunstwerken behoorden ooit tot de kunstverzameling van KBB.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van