Economie

Air France-topman 'wil af van millennial-dochtermaatschappij Joon'

30 november 2018 08:33 Aangepast: 30 november 2018 08:52
In een gelikt filmpje wil de maatschappij vooral hip overkomen. Beeld © Joon

Met kekke filmpjes en Franse charme werd luchtvaartmaatschappij Joon vorig jaar gepresenteerd. Ben Smith, de nieuwe topman van Air France-KLM, zou nu al weer af willen van deze dochtermaatschappij.

Dat meldt de Franse krant Le Figaro. Smith zou geen toekomst meer zien in het bedrijfsmodel van Joon. 

Deze vliegtuigmaatschappij maakt gebruik van de piloten, het grondpersoneel én de vliegtuigen van Air France, maar het cabinepersoneel heeft een eigen cao waardoor op die kosten worden bespaard. Joon noemt zichzelf overigens geen prijsvechter. 

Doelgroep: millennials

De maatschappij werd in juli 2017 gepresenteerd en in dat najaar gingen de eerste vluchten van start binnen Europa. Onder de bestemmingen: Porto, Madrid, Rome en Oslo. De dienstverlening moest later worden uitgebreid met vluchten naar verre oorden.

De Air France-dochter richt zich op 'millennials wiens levensstijl draait om digitale technologie'. Oftewel: reislustige jonge mensen die niet te veel willen betalen voor een vlucht. "Joon is een lifestylemerk en een gemoedstoestand. Kort en pittig", schreef het bedrijf eerder in een persbericht zonder dit te verduidelijken.  

Bij een 'pittige maatschappij' past geen standaard veiligheidsinstructiefilmpje:

Somber over toekomst

Het project-Joon, dat eerder bekend stond als project Boost, moest Air France weer laten groeien. Het kostte de maatschappij destijds overigens veel moeite om de vakbonden te overtuigen van nut en noodzaak van het plan.

Vliegmaatschappij Air France-KLM is sowieso somber over de toekomst, zo liet het eind vorige maand weten. Het bedrijf heeft veel last van de hoge brandstofprijzen. Dat zorgt dit jaar al voor een tegenvaller van 500 miljoen euro en daar komt in 2019 nog eens een bedrag van 900 miljoen bij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`