Economie

Cao-acties politie kosten schatkist 47 miljoen euro

29 november 2018 20:20 Aangepast: 29 november 2018 20:56
Actievoerende agenten in Amsterdam. Beeld © ANP

De acties van de politie om een betere cao af te dwingen, kosten de schatkist 47 miljoen euro. Dat komt doordat de actievoerende agenten om hun looneis kracht bij te zetten minder bekeuringen uitdeelden.

Politieagenten voerden wekenlang actie om een hoger loon af te dwingen en meer inspraak op hun rooster. Behalve minder bekeuringen uitdelen, werden er ook minder agenten ingezet bij evenementen zoals voetbalwedstrijden.

Halverwege september werd een akkoord gesloten: agenten krijgen er in de komende drie jaar ruim 8 procent bij en een plan om agenten flexibeler in te roosteren, werd ingetrokken. 

Najaarsnota

De tegenvaller blijkt uit de Najaarsnota die minister van Financiën Wopke Hoekstra vandaag publiceert.

Een andere tegenvaller van het ministerie van Justitie en Veiligheid is dat er 50 miljoen minder is opgehaald met het afpakken van geld van criminelen dan waarop was gerekend. 

Er was ook een meevaller: het ministerie van Financiën ontving 40 miljoen euro meer aan dividend van de bedrijven waar het namens de Staat aandeelhouder van is. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Agenten krijgen er 8 procent loon bij, flexibilisering van tafel

Begrotingsoverschot hoger

De overheidsfinanciën staan er in dit meest actuele huishoudboekje van het kabinet rooskleuriger voor dan Hoekstra in de Miljoenennota in september voorspelde.

Het begrotingsoverschot is 0,1 procentpunt hoger dan op Prinsjesdag werd gemeld en komt uit op 0,9 procent. De overheidsschuld is aan het eind van het jaar gedaald naar 52,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Minder uitgegeven

Dit jaar is er verder 3,7 miljard euro minder uitgegeven dan verwacht. Dat komt vooral omdat Infrastructuur en Waterstaat en het ministerie van Defensie 2,2 miljard niet hebben uitgegeven. Zij mogen dat geld overhevelen naar hun begroting van volgend jaar.

De rest van het overschot wordt gebruikt om de staatsschuld verder af te lossen. Het kabinet reserveert verder een half miljard voor terugdringing van de CO2-uitstoot op de korte termijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van