Economie

'Transparant' Shell zwijgt over winstbelasting, Kamer eist uitleg

29 november 2018 15:42 Aangepast: 29 november 2018 15:44
De Financieel specialisten in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

De Tweede Kamer wil een debat met staatssecretaris Menno Snel van Financiën over de Shell. Vandaag meldde Trouw dat het bedrijf geen cent winstbelasting betaalt in Nederland. Of dat ook echt zo is, weigert Shell te zeggen. "We laten ons niet dwingen."

De onthulling van Trouw is de volksvertegenwoordiging in het verkeerde keelgat geschoten. Meerdere Kamerleden lieten zich al kritisch uit over de belastingmoraal van de multinational. PvdA-leider Lodewijk Asscher noemt het zelfs 'parasitair kapitalisme' en 'immoreel gedrag'.

Kamerleden fel

Ook andere leden van de linkse oppositie zijn fel: "Het kabinet is dol op multinationals, maar belasting betalen, ho maar", schrijft Groenlinks-Kamerlid Bart Snels op Twitter. SP-Kamerlid Renske Leijten noemt het bedrijf een parasiet.

'Zo transparant mogelijk'

Volgens Trouw ontwijkt Shell de winstbelasting in Nederland door verliezen van buitenlandse dochterondernemingen en rentelasten op grote leningen af te trekken van de winst. Uiteindelijk blijft er op die manier niets over om belasting over te heffen.

In een verklaring wil Shell niet zeggen of het bedrijf winstbelasting betaalt in Nederland of niet. “Shell wil zo transparant mogelijk zijn, maar we laten ons niet dwingen op basis van anonieme bronnen vertrouwelijke informatie op straat te gooien”, zegt Shell Nederland-topvrouw Marjan van Loon.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z

'Shell betaalt geen winstbelasting in Nederland'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van