Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Veel trek? In dit nieuwe toprestaurant krijg je 50 gangen

29 november 2018 13:44 Aangepast: 29 november 2018 13:44
Alchemist komt in een voormalig pakhuis net buiten Kopenhagen. Beeld © Alchemist

Heb je zin in een avondje buiten de deur eten, maar dan helemaal anders? Dan moet je in het nieuwe jaar naar Kopenhagen. In het binnenkort geopende restaurant Alchemist krijg je maar liefst vijftig gangen voorgeschoteld, verdeeld over zes uur. Volgens topkok Rasmus Munk is het geen schransfestijn, maar een belevenis.

De Deense chef Rasmus Munk experimenteert maar wat graag met eten. Voor een gewone biefstuk hoef je bij hem niet aan te kloppen. Munk doet het graag anders. En dat laat hij maar wat graag zien in zijn nieuwe restaurant Alchemist, dat in januari opent in Kopenhagen. Het is de opvolger van een eerder restaurant van Munk met dezelfde naam.

Munk is niet de eerste chef die met zo'n enorm menu aankomt. De Spaanse restaurantbroers Ferran en Albert Adrià doen iets soortgelijks. Al blijft het daar bij veertig gangen.

Bomvol in buik en hoofd

Denk je nu: hoe krijg ik ooit vijftig gerechten op? De meeste gangen zijn kleine hapjes die je in één hap opeet. Een soort amuses dus. Het megamenu gaat omgerekend zo’n 575 euro kosten.

De Nederlandse topkok Ron Blaauw, die zijn Deense collega al langer volgt, moet er niet aan denken, zo veel gangen. "Je krijgt een overkill", zegt hij tegen RTL Z. 

En dan doelt hij niet alleen op een volle buik. "Als het allemaal uitgedachte smaken zijn, dan wordt het ook te veel om te verwerken in je hoofd." Zelf denkt hij dat zes tot acht gerechtjes op een avond het maximum is. "De gemiddelde gast kiest liever zelf drie of vier gerechtjes."

Zeepaardje als dessert

Maar het gaat Munk niet alleen om de enorme berg eten. Met grote beeldschermen, decorstukken, theater en kunst verdeeld over meerdere ruimtes moet uit eten een belevenis zijn. De gerechten en de omgeving probeert hij volledig op elkaar af te stemmen. Politieke boodschappen schuwt hij niet in zijn gerechten.

Als voorbeeld geeft hij een regenboogkleurig ijsdessert in de vorm van een zeepaardje. Zeepaardjes staan bekend om hun biseksualiteit. Daarmee wil hij het thema homoseksualiteit behandelen tijdens het eten. Ook onderwerpen als gender, antibioticagebruik bij dieren en voedselverspilling noemt hij als voorbeelden, in een gesprek met Bloomberg.

30 koks voor 44 gasten

Iedere avond is er plek voor 44 personen, die samen dus 2200 gerechten voorgeschoteld krijgen. Om dat voor elkaar te krijgen krijgt Alchemist maar liefst vier keukens waar dertig koks gaan werken. Er is 1,3 miljoen euro geïnvesteerd in het project dat net buiten de stad ligt.

Dat moet natuurlijk terugverdiend worden, vandaar de hoge prijs voor het menu. "Maar als het top is, is het zijn geld dubbel en dwars waard", zegt Blaauw. "Alle ogen zijn op hem gericht. Het moet verdomd goed zijn en kloppen. Maar het is een hele creatieve jongen. Dus wie weet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van