Ga naar de inhoud
Economie

Deal or no deal: Britse economie flink kleiner na brexit

Theresa May. Beeld © EPA

De economie van het Verenigd Koninkrijk krijgt een fikse dreun te verwerken als de Britten zonder akkoord de Europese Unie verlaten. In het zwartste scenario zal het bruto binnenlands product in 2034 bijna 11 procent lager uitvallen dan wanneer de Britten hadden besloten om lid te blijven van de unie.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse overheid naar vier verschillende scenario's voor een brexit. In het zwartste scenario is er geen brexitdeal en ook geen akkoord over immigratie.

In
Lees ook:
In stilte onderhandelen in 'de tunnel': het brexitsucces van team-Barnier

Huidige conceptdeal niet doorgerekend

Daarnaast is gekeken naar een scenario waarin een vrijhandelsakkoord is gesloten, in dat geval is er ruim 8 procent krimp. Dat scenario ligt het dichtst bij de gevolgen van het huidige concept-akkoord, dat pas vorige week werd bereikt. Wat de economische gevolgen van de huidige conceptdeal zijn werd nog niet doorgerekend.

Verder is er gekeken naar de mogelijkheid dat het Verenigd Koninkrijk een zelfde soort relatie met de EU krijgt als bijvoorbeeld Noorwegen. In dat geval zouden de Britten onderdeel blijven van de interne markt van de EU, met vrij verkeer van personen en goederen. Dat zou een krimp van ruim 2 procent opleveren.

Afgeserveerd plan ook bekeken

Als laatste is er nog gekeken naar de gevolgen May's brexit-plan zoals dat in juli van dit jaar was. In dat geval zou er een krimp van bijna 4 procent zijn.

Overigens is dat een niet erg relevant gedachte-experiment. Dat plan werd vrijwel meteen afgeserveerd door Michel Barnier, de brexit-onderhandelaar van de EU, en gaat dus nooit werkelijkheid worden.

Parlement aan zet

Toch toont de analyse dat de deal die May heeft bereikt met de Europese Unie volgens haar aan dat het de best mogelijke uitkomst is voor de Britse arbeidsmarkt en economie. "Hiermee voeren we uit waar in het referendum voor is gestemd", zei May in het parlement. 

Daar verdedigt zij de komende dagen de deal, op 11 december wordt er over gestemd

Dit zijn de gevolgen voor Nederland van een no deal-brexit

04:04