Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Trump dreigt met intrekken subsidies GM wegens ontslagen

27 november 2018 20:54 Aangepast: 27 november 2018 20:59
Saillant detail: Trump laat zich zelf rondrijden in een auto van GM-dochter Cadillac. Beeld © ANP

De Amerikaanse president Donald Trump wil alle subsidies voor General Motors (GM) intrekken, waaronder het geld dat naar de Amerikaanse automaker vloeit voor de ontwikkeling van elektrisch rijden.

Trump is ontstemd over de beslissing van GM om fabrieken in Noord-Amerika te sluiten als onderdeel van een grote reorganisatie. Hij is vooral boos over het feit dat er door GM vooral in Noord-Amerika wordt ingegrepen en niet in landen als Mexico en China.

Gered in de crisis

Hij wijst er in zijn bericht op Twitter op dat de Amerikaanse automaker, vooral bekend van de merken Chevrolet, Buick, GMC en Cadillac, in de crisisjaren door de Amerikaanse overheid in leven is gehouden. De aankondiging van het bedrijf bestempelde hij als stank voor dank.

In totaal schrapt GM meer dan 14.000 banen. Het gaat om zo'n 15 procent van alle medewerkers, waaronder een kwart van alle managementfuncties. Eind 2019 valt bovendien het doek voor twee fabrieken buiten het continent.

Belastingvoordeel

GM heeft volgens Trump een gok genomen toen het een aantal jaren geleden fabrieken in Mexico en China bouwde. "Verwacht maar niet dat die gok zich zal uitbetalen", dreigde de president. "Ik ben hier om de Amerikaanse werknemers te beschermen."

Consumenten die een volledig elektrisch aangedreven voertuig aanschaffen krijgen momenteel een belastingvoordeel van 7500 dollar. Dit voordeel wordt minder naarmate er van een bepaald model auto meer dan 200.000 zijn verkocht.

The Beast

Tesla heeft die grens al bereikt en GM is naar verwachting de volgende producent die de grens zal slechten. Beide bedrijven proberen Washington er toe te bewegen de regeling uit te breiden.

Een saillant detail is dat Trump zich zelf laat vervoeren in een aangepaste Cadillac. Deze auto staat bekend onder de naam The Beast, omdat het letterlijk een tank in de vorm van een limousine is. Het gevaarte weegt zo'n 8000 kilo en kost naar schatting zo'n 1 miljoen euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore