Economie

Verkoop de Volksbank door Nederlandse Staat opnieuw uitgesteld

27 november 2018 17:08 Aangepast: 27 november 2018 17:09
Het nieuwe logo van de Volksbank werd in 2016 onthuld door voormalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Beeld © ANP

De Volksbank is nog altijd niet klaar voor een besluit over een zelfstandige toekomst. De voormalige SNS Bank moet zijn strategie nog verder uitwerken, de kapitaalbuffers versterken en de kosten omlaag brengen, voordat over privatisering kan worden nagedacht.

Dat schrijft minister van Financiën Wopke Hoekstra in een brief aan de Tweede Kamer. Hij baseert zich op een nieuw tussenrapport van NL Financial Investments (NLFI), de stichting die de staatsdeelnemingen in financiële instellingen beheert, waaronder ook ABN Amro.

NFLI concludeerde vorig jaar al dat de Volksbank, het moederbedrijf van SNS Bank, ASN Bank, RegioBank en BLG Wonen, nog zeker tot halverwege 2019 nodig heeft om zijn zaakjes op orde te krijgen. Die inschatting is niet veranderd, aldus Hoekstra in een reactie bij RTL Z. "Over een jaar weten we meer."

Nieuwe tegenvaller

Het is de tweede keer dat het besluit over de privatisering van de Volksbank wordt uitgesteld. In 2016 besloot Hoektra's voorganger Jeroen Dijsselbloem de toekomst van de bank uit Utrecht met twee jaar voor zich uit te schuiven.

De nieuwe vertraging is een tegenvaller voor het kabinet, dat in zijn regeerakkoord heeft opgenomen om alle banken in staatshanden terug te brengen naar nul. "De gedachte was natuurlijk om het sneller te doen", zegt Hoekstra, "maar nu geconstateerd is dat de Volksbank achterloopt op het traject moeten we meer tijd nemen."

Verkoop ABN Amro

Over de manier waarop – een overname door een andere marktpartij of een beursgang zoals bij ABN Amro – wil Hoekstra niets kwijt. "We moeten er eerst voor zorgen dat de bank helemaal gezond en robuust is om naar de markt te gaan. Vervolgens hebben we het gesprek over de vorm."

Ook over de verkoop van ABN Amro houdt de minister van Financiën zijn kaken stijf op elkaar. Sinds de redding van de bank in 2008 heeft de Staat al 44 procent van de aandelen verkocht, maar de laatste tranche dateert alweer van ruim een jaar geleden. Op de vraag of hij het gunstige beursklimaat niet heeft gemist, wil Hoekstra niets kwijt. "Dat is koersgevoelige informatie."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore