Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Nederlandse competitie geen vetpot: dit verdient een voetballer

27 november 2018 13:30 Aangepast: 23 augustus 2019 15:34
Bij Ajax spelen naar verluidt enkele 'miljoenenspelers'. Beeld © Archieffoto ANP

De gemiddelde Nederlandse voetballer verdient 277.809 euro bruto per jaar. Geen slecht salaris, maar vergeleken met voetballers op de rest van de Europese velden een schijntje. Niet zo gek dus dat veel Nederlandse voetballers geïnteresseerd zijn in een buitenlands avontuur.

Onze Eredivisie staat qua salarissen op de 18e plek wereldwijd, blijkt uit de jaarlijkse Global Sports Salaries Survey. Natuurlijk liggen de salarissen bij de topclubs hoger dan bij de Fortuna's, NAC's en Graafschappen van deze wereld die het gemiddelde omlaag trekken.

Een bedrag van 277.809 euro, bijna een ton boven de Balkenendenorm, is een prima salaris. Hoewel de competitie wellicht minder aantrekkelijk is, kan een speler toch beter bij onze zuiderburen voetballen. Daar verdient een voetballer gemiddeld 346.043 euro per jaar.

Zes nullen erbij in Engeland 

Voor het grote geld moeten spelers in Engeland zijn. Het gemiddelde bruto jaarsalaris is daar 3.379.520 euro. Miljoenenbedragen komen in Nederland niet heel veel voor. Zo is bekend dat Ajax jarenlang één miljoen euro als salarisplafond hanteerde. Met de komst van stervoetballers als Ziyech, Blind en Tadic lijkt dat bedrag overigens verleden tijd.

Dat de salarissen in de Engelse Premier League zo hoog liggen is niet heel vreemd. Er is geen competitie ter wereld die zo veel geld opstrijkt aan tv-rechten als de Engelse. En die tv-centen stromen weer door naar de clubs, die daarmee de beste voetballers ter wereld kunnen halen. Tel daarbij op dat een aantal clubs eigendom zijn van zeer rijke mensen, die er weinig moeite mee hebben om megasalarissen neer te leggen om spelers vast te leggen.

Miljoenen voor Messi

Toch zijn het twee voetbalclubs uit Spanje die gemiddeld gezien de allerbeste salarissen betalen. Inderdaad, FC Barcelona en Real Madrid. De spelers bij Barca krijgen gemiddeld 11,8 miljoen euro bruto. Bij Real Madrid is dat 9,1 miljoen.

De kans dat de Nederlandse doelman Jasper Cillessen, die voetbalt in Barcelona, dat salaris verdient is overigens vrij klein. Het is voetbalster Lionel Messi die het gemiddelde flink omhoog krikt. De onderzoekers schatten zijn salaris op 56 miljoen euro per jaar.

Basketbal

Kijken we naar alle sporten, dan volgen na FC Barcelona en Real Madrid zes basketbalclubs in de ranglijst met het hoogste gemiddelde salaris. In de top van de Amerikaanse NBA-competitie wordt gemiddeld 8 miljoen euro verdiend. Pas op plek 9 en 10 volgen weer Europese voetbalclubs, namelijk Juventus (7.586.123 euro) en Manchester United (7.369.633 euro).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore