Economie

Strijd om de WTO: EU smeedt coalitie om impasse te doorbreken

26 november 2018 16:30 Aangepast: 26 november 2018 19:26
Eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström Beeld © EPA

De Europese Unie komt met plannen om de Wereldhandelsorganisatie (WTO) grondig te hervormen. Het grote probleem is het orgaan dat handelsconflicten moet beslechten: dat dreigt lamgelegd te worden door de Amerikanen.

Volgens Eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström dreigt het tribunaal dat handelsgeschillen oplost volledig vast te lopen. En daardoor zou 'de wereld een systeem verliezen dat decennia stabiliteit in de mondiale handel heeft gebracht'.

Waar draait het probleem om?

De WTO is een belangrijk internationaal orgaan waarin bijna alle landen vertegenwoordigd zijn. Zij maken afspraken en regels op handelsgebied waar de landen zich aan moeten houden. Denk bijvoorbeeld aan regels tegen dumping (het op de markt brengen van spullen onder de kostprijs) en over het beschermen van de eigen markt.

Als landen vinden dat een ander lid de regels niet naleeft, kunnen ze naar een soort handelsrechter stappen. Dat kan dus ook bij de WTO. Een speciaal tribunaal, met daarin arbiters (een soort rechters), oordeelt of een land zich aan de regels houdt.

En daar zit het probleem: de Amerikanen vinden dat zij te vaak ongelijk krijgen in dit soort zaken. De VS weigert nieuwe leden te benoemen voor dat tribunaal, waardoor het vleugellam dreigt te worden. Inmiddels zijn er nog maar drie van de zeven arbiters over, omdat de VS nieuwe benoemingen blokkeert. 

Daarnaast heeft president Donald Trump zelfs gedreigd het WTO-lidmaatschap op te zeggen.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z

Trump dreigt met vertrek uit WTO: 'Slechtste handelsdeal ooit'

Wat wil de EU?

De voorstellen zijn nog niet erg gedetailleerd, maar wat de EU in ieder geval wil is dat als er een plaats vrijkomt in het geschillentribunaal, er automatisch wordt begonnen met de selectie van een nieuw lid.

Daarnaast moet de zittingstermijn voor leden van het tribunaal worden verlengd naar zes tot acht jaar. Het aantal leden moet worden uitgebreid van zeven naar negen. En de EU wil nieuw beleid dat ervoor zorgt dat een handelsconflict binnen 90 dagen wordt afgehandeld.

Ook niet onbelangrijk: de EU wil helder vastleggen waar de WTO niet over gaat, namelijk de uitleg van nationale wetgeving. Vooral de VS maakt zich zorgen over de ruimte die het arbitrageorgaan neemt bij het beslechten van geschillen.

Coalitie

De Europese Unie heeft deze grove plannen niet in zijn eentje verzonnen. De ideeën zijn samen met Australië, Canada, China, IJsland, India, Zuid-Korea, Mexico, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Singapore en Zwitserland opgesteld.

De grote ontbrekende factor is dus de VS. Het is ook nog niet duidelijk of de nieuwe voorstellen genoeg zijn voor de grootste economie ter wereld. Op 12 december worden de voorstellen officieel gepresenteerd op een WTO-vergadering.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van