Economie

Minder sneeuw en smeltende pistes: komt de wintersport in gevaar?

26 november 2018 12:53 Aangepast: 26 november 2018 21:05
Met trucjes kunnen de skigebieden hun pistes wit houden. Beeld © Getty

Klimaatwetenschappers luiden de noodklok over de hoeveelheid sneeuw in Europa. Door de opwarming van de aarde valt er minder sneeuw en wat er wel valt, smelt sneller. Is wintersport stervende? Kunnen onze toekomstige achterkleinkinderen nog genieten van een weekje skiën? Ja hoor, want er zijn oplossingen.

Door klimaatveranderingen wordt het warmer. Je hoeft geen natuurkundige te zijn om te weten dat bij warmer weer in de winter, meer regen dan sneeuw valt. Hogere temperaturen zorgen er voor dat de sneeuw ook sneller smelt.

Fors minder sneeuw in Europa

Resultaat is dat in een groot deel van Europa het gemiddelde sneeuwdek sinds 1951 fors afgenomen. Gemiddeld elke tien jaar met 12 procent. Sinds de jaren 80 gaat die afname nog harder, blijkt uit onderzoek van het KNMI en de Universiteit van Wageningen.

Alleen in het uiterste noorden van Scandinavië, in Rusland en Bulgarije is het pak sneeuw dikker geworden. Moeten we de Saalbach-Hinterlgemms en Val Thorensen van deze wereld straks links laten liggen?

Geen groene piste

Nee, vertelde weervrouw Nicolien Kroon van Buienradar eerder aan RTL Z. "Zelfs met klimaatverandering is er in de Alpen veel sneeuwzekerheid." Vorig jaar was een van de beste sneeuwjaren in de Alpen, met in bepaalde gebieden een pak van meer dan 7 meter. "Dat was uitzonderlijk", zegt Kroon. Maar ook in mindere jaren hoeft geen wintersporter bang te zijn voor een groene piste.

Sneeuwtrucjes

Want de skigebieden hebben een paar trucjes. Zo is er de bekende sneeuwkanon dat rond de kerst vaak wordt ingezet als er nog maar weinig sneeuw ligt. Ook hergebruik van oude sneeuw is een optie.

In het voorjaar, als het wintersportseizoen is afgelopen, wordt de sneeuw die er nog ligt bij elkaar geveegd en afgedekt met witte doeken. Die isoleren de sneeuw en reflecteren het zonlicht. Daardoor overleeft de sneeuw de warme zomer.

In het najaar wordt die sneeuw weer verspreid over de piste, zodat er een basislaag ligt. Als er verse sneeuw valt, blijft deze sneller liggen. Dit proces heet snowfarming.

Miniatuurvoorbeeld
Wintersport

Ergens anders wintersporten dan in Oostenrijk? Ga heliskiën in IJsland

Extreem weer

Onderzoeker Ryan Teuling van de Universiteit Wageningen denkt ook dat wintersport in de Alpen mogelijk zal blijven, 'maar je ziet wel al tien, twintig jaar dat skigebieden het lastiger krijgen'. Hij doelt dan met name op lager gelegen gebieden en delen van de Alpen aan de mediterrane kant. "Die moeten zich wel zorgen gaan maken."

Maar vorig jaar was toch juist zo'n goed sneeuwjaar, zou je denken. Dat past goed in het plaatje van klimaatverandering, legt Teuling uit. "Je blijft winters houden met heel veel sneeuw, gevolgd door een jaar met heel weinig sneeuw. Extremen worden groter."

Dat geldt ook voor Nederland. "Het sneeuwt hier minder vaak, maar als het sneeuwt is het een dikker pak." Met alle maatschappelijke problemen, zoals megafiles en een winterdienstregeling op het spoor tot gevolg. "Dat is de afgelopen jaren regelmatig voorgekomen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore