Ga naar de inhoud
Economie

Spanje krijgt wat het wil: Gibraltar valt niet onder brexit-deal

Spanje en het VK ruziën al eeuwen over het schiereilandje aan de Spaanse zuidkust. Beeld © EPA

De kwestie-Gibralta, die roet in het eten dreigde te gooien van de EU-top van zondag, is op de valreep opgelost. In de scheidingsakte tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie wordt geen besluit genomen over de kleine Britse rots in het zuiden van Spanje.

De Spanjaarden eisen inspraak hoe het daar geregeld wordt nadat de Britten de EU hebben verlaten. De Spaanse premier Sanchez dreigde zelfs met een veto, maar dat is niet langer nodig nu de Britse regering zaterdagmiddag de garantie heeft gegeven dat Gibraltar niet onder de brexitdeal valt. Dat meldt persbureau Reuters na inzage van het conceptakkoord.

Eeuwenoude ruzie

Spanje en het Verenigd Koninkrijk ruziën al eeuwen over het schiereilandje aan de Spaanse zuidkust dat ooit door de Britten werd veroverd. Spanje wil de apenrots weer terug, maar daar piekeren de Britten niet over. De inwoners van Gibraltar stemden in grote meerderheid tegen de brexit.

EU-top kan doorgaan

Met de garantie van de Britten lijkt de laatste hobbel op weg naar de EU-top van morgen genomen. Zondag komen de EU-leiders bijeen om te praten over het scheidingsakkoord en een politieke verklaring over hoe de EU en het VK in de toekomst met elkaar omgaan.

De
Lees verder;
De brexit-deal, waar staan we nu?
Bron: RTL Z / Reuters