Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Ministerie van Financiën rommelt met bonnetjes Hoekstra en Snel

23 november 2018 11:38 Aangepast: 19 februari 2019 15:39
Staatssecretaris Menno Snel (l) met minister Wopke Hoekstra van Financiën. Beeld © ANP

Het ministerie dat verantwoordelijk is voor het innen van honderden miljarden euro's aan belasting van burgers en bedrijven neemt het zelf niet zo nauw met de administratie. Gedeclareerde taxikosten van meer dan 800 euro blijken helemaal niet voor taxiritjes te zijn, ontdekte RTL Z.

Het gaat om de declaraties rondom de eurogroep, eind april in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. RTL Z vroeg opheldering vanwege een opmerkelijk hoge taxirekening, gedeclareerd namens minister Wopke Hoekstra en staatssecretaris Menno Snel.

Voor Hoekstra werd 685 euro en voor Snel 125 euro aan 'taxikosten' gedeclareerd. Het ministerie meldt in het overzicht van declaraties dat deze taxikosten gemaakt zijn naar aanleiding van een vertraagd vliegtuig, waardoor bewindspersonen hun aansluiting dreigden te missen. 

Een opmerkelijke declaratie. Waarom zou je een taxi nemen óp het vliegveld? Of was de minister met de taxi vanuit Wenen naar Sofia gereden? Uit de antwoorden blijkt dat het ministerie maar lukraak wat heeft gedeclareerd

Geen taxi

Maar het zijn helemaal geen taxikosten, het ging om een extra service op het vliegveld van Wenen, zegt een woordvoerder van het ministerie na herhaaldelijk aandringen van RTL Z. Bulgarije is geen Schengenland, dus Hoekstra moest zijn paspoort laten zien in Wenen.

Vanwege de krappe overstaptijd van 45 minuten boekte het ministerie een service à 342 euro om voorrang te krijgen bij de overstap. Dat doet het ministerie standaard bij een krappe aansluiting, laat de woordvoerder weten.

Om te voorkomen dat Hoekstra het vliegtuig zou missen, daardoor ook een dag van de eurotop zou missen en een nacht in Wenen zou moeten slapen, was de service ook op deze reis noodzakelijk. Datzelfde gold voor de terugweg, vandaar de 685 euro. 

Overstapservice

Maar dat is niet de reden die het ministerie als verklaring bij de declaraties geeft. Daar staat letterlijk: "Het vliegtuig had vertraging en de aansluiting was erg krap."

Ook voor Snel werd dezelfde overstapservice geboekt in Wenen en op de terugweg in Frankfurt. Maar waarom betaalt Snel voor dezelfde service dan maar 125 euro?

Ook daar heeft het ministerie een verklaring voor. Het bedrag dat voor Snel werd geboekt klopt niet, het is te weinig en dat wordt in een volgend overzicht rechtgezet, zegt de woordvoerder.

Last minute

Uiteindelijk betaalde Snel in totaal 375 euro aan servicekosten. Dat is nog steeds minder dan Hoekstra maar ook daar is een logische verklaring voor stelt het ministerie. 

Want overstapservice of niet, Snel had wel pech op de terugweg. Zijn vlucht via Frankfurt was zo vertraagd, dat hij zijn aansluiting miste. Dat scheelde wel in de kosten want de overstapservice hoefde niet betaald te worden.

In Wenen betaalde hij wél meer voor de overstapservice dan Hoekstra omdat zijn service last minute werd geboekt. Daaruit valt ook af te leiden dat de vertraging die het ministerie meldt niet de reden was voor het boeken van de service, stelt de woordvoerder.

De willekeurige manier van declareren blijkt verder ook uit de dateringen van de bonnetjes. De declaratie voor Snel vanwege 'taxikosten' staat geboekt op 26 april, maar hij vloog pas op 27 april. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister met privéjet (11.750 euro) naar Berlijn: 'We konden niet anders'

Geen privéjet

April was sowieso een dure maand, met ook nog een reis naar Washington voor een bezoek aan de Wereldbank en het IMF. Bij elkaar opgeteld was het ministerie 7.227,45 euro kwijt aan reiskosten voor vliegtickets en hotelovernachtingen van Hoekstra. Voor staatssecretaris Snel kwam het bedrag uit op 1.982,90 euro.

Het is niet voor het eerst dat het ministerie in de publiciteit komt vanwege de reiskosten van Hoekstra. Eerder dit jaar onthulde RTL Z dat het ministerie een privéjet à 11.750 euro inhuurde, zodat de minister op tijd zou zijn om aan te schuiven bij een uitzending van Nieuwsuur.

In antwoord op Kamervragen die hierop volgden, schrijft Hoekstra dat hij om op de kosten te letten zo veel mogelijk met het lijnvliegtuig gaat. De reis naar Bulgarije geeft hij als voorbeeld, waarbij zelfs benadrukt wordt dat deze met een overstap is. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van