Economie

Geen pensioenverhoging voor ambtenaren en onderwijzers

22 november 2018 18:00 Aangepast: 22 november 2018 18:43
Een docent vlak voor zijn pensioen. Beeld © ANP

Slecht nieuws voor alle ambtenaren en onderwijzers, gepensioneerd of nog actief. Het grootste pensioenfonds van Nederland laat de pensioenen volgend jaar niet meegroeien met de inflatie én gaat de premies verder verhogen. Dat moet omdat er onvoldoende geld in kas zit.

Het pensioenfonds waarschuwt al langer dat de pensioenen in de komende jaren waarschijnlijk niet omhoog kunnen.

'Niet meer uit te leggen'

ABP is dan ook niet te spreken over het mislukken van het overleg tussen vakbonden, werkgevers en het kabinet eerder deze week over de hervorming van het pensioenstelsel. 

"Wij kunnen het niet meer uitleggen aan onze deelnemers dat de pensioenen nog jaren op de nullijn blijven staan en misschien nog wel verlaagd moeten worden'', zei Corien Wortmann-Kool, bestuursvoorzitter van het ABP eerder deze week.  

Miniatuurvoorbeeld
Meer op rtlz.nl:

Nog geen pensioenakkoord: dit zijn de drie pijnpunten

11 euro netto meer per maand

De dekkingsgraad van het ABP daalde in oktober met 3,8 procent naar 102,1 procent als gevolg van onrust op de financiële markten. Hoe hoger de dekkingsgraad, hoe beter een fonds er voor staat. Het wettelijk vereiste minimum is 104,2 procent. 

De pensioenpremie zal stijgen van 22,9 procent dit jaar naar 24,9 procent. Overigens nemen werkgevers het grootste deel van die premie voor hun rekening.

Voor iemand die met een maandinkomen van 3500 euro bruto pensioen opbouwt bij ABP, betekent de verandering dat hij in 2019 ongeveer 11 euro netto per maand meer kwijt is.

Pensioenkorting voorkomen

Premier Mark Rutte en minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees hebben de vakbonden tijdens de onderhandelingen overigens nog wel aangeboden om de pensioenuitkeringen niet te verlagen voor in ieder geval 2020 en 2021. Het kabinet zou bereid zijn daar nieuwe wetgeving voor te maken.

Dat was kennelijk onvoldoende voor de bonden, die vooral de AOW-leeftijd naar beneden willen hebben. Omdat de bevolking vergrijst en mensen vaker van baan verwisselen is een nieuw pensioenstelsel hard nodig. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voorlopig geen pensioenoverleg, Rutte mag uitleg komen geven

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`