Ga naar de inhoud
Economie

'Oliebedrijven investeren 2300 miljard in onnodige projecten'

Beeld © Getty Images

De wereldwijde olie- en gassector dreigt biljoenen dollars aan investeringen te doen in projecten die haaks staan op het internationale streven om de temperatuurstijging op aarde te beperken tot minder dan 2 graden.

Volgens de denktank Carbon Tracker staan grote oliebedrijven als ExxonMobil, Chevron, Shell, Total en Eni op het punt om meer dan 30 procent van hun investeringsbudgetten voor de periode tot 2025 uit te geven aan projecten die indruisen tegen de doelstelling om de temperatuurstijging te beperken, zoals is afgesproken in het Klimaatakkoord van Parijs.

Het gaat daarbij om een bedrag van 2300 miljard dollar aan 'onnodige' projecten, aldus het rapport. Shell investeert alleen al dit jaar in totaal 25 miljard dollar

Daar zijn twee belangrijke redenen voor:

  • De alternatieven voor fossiele brandstoffen worden goedkoper en beter beschikbaar.
  • En door de lage olieprijs zijn veel olie- en gasprojecten sowieso niet rendabel.

Het grootste onrendabele project is volgens de onderzoekers momenteel het Kashagan-olieveld in Kazachstan, waarmee een investering van tientallen miljarden dollars is gemoeid. Bij het project zijn ook Shell, Eni, Total en ExxonMobil betrokken. Dat veld zou minstens 110 dollar per vat moeten opleveren om quitte te draaien. Een vat olie is nu iets meer dan 40 dollar per vat.

Druk van aandeelhouders

In totaal werd in het rapport gekeken naar de investeringsplannen van de 68 grootste beursgenoteerde oliebedrijven van de wereld, plus het Saudische staatsolieconcern Aramco.

Grote olieconcerns staan onder steeds meer druk van aandeelhouders om met voorstellen te komen hoe kan worden omgegaan met klimaatverandering en welke stappen ze nemen om de schadelijke uitstoot te verlagen.

Shell en ExxonMobile

Zo konden aandeelhouders van Shell in mei stemmen over een resolutie die het concern opriep om duurzamer te worden. Slechts 6 procent van de aandeelhouders steunde het voorstel van de activistische belegger Follow This, maar dat was al een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

Bij het grootste beursgenoteerde oliebedrijf ter wereld, ExxonMobile, eisen aandeelhouders meer openheid over het klimaatbeleid

Steun van pensioenfondsen

Bij het opstellen van het rapport werkte Carbon Tracker samen met een door de Verenigde Naties gesteund initiatief voor verantwoordelijk investeringsbeleid door bedrijven, en een aantal institutionele beleggers, waaronder de Nederlandse pensioenbeheerder PGGM.