Economie

Jubelstemming in de bouw: omzet stijgt met bijna 10 procent

22 november 2018 09:25 Aangepast: 22 november 2018 09:25
Bouwvakkers zijn hard aan het werk. Beeld © ANP

Door de hoogconjunctuur doen bouwbedrijven in ons land uitstekende zaken. De omzet van de sector nam het afgelopen kwartaal met 9,9 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. Vooral de kleine bedrijven doen het uitstekend. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

De kleine bouwbedrijven zagen de omzet met bijna 12 procent groeien. De grote en middelgrote spelers deden het met een procent of negen erbij ook lang niet slecht.

Huizen en kantoren

Vooral bouwers van huizen en kantoren draaiden als een tierelier. Gemiddeld steeg de omzet daar met meer dan 11 procent. Dat is aanzienlijk meer dan de stijging in de grond-, water- en wegenbouw: daar werd een plus van 6,5 procent in de boeken gezet.

Installateurs en afwerkingsbedrijven zagen de omzet stijgen met 10,2 procent.

Minder vergunningen voor nieuwbouw

Maar er is ook een trend de andere kant op: het aantal vergunning dat wordt afgegeven voor nieuwbouwhuizen daalt flink, al twee kwartalen op rij. In het derde kwartaal werden er nog 17.240 vergunningen verleend, 12 procent minder dan een jaar eerder.

Opmerkelijk, want de woningmarkt zit juist te springen om nieuwe huizen. Uit de laatste cijfers van makelaarsvereniging NVM blijkt namelijk dat een huizenkoper gemiddeld nog maar de keus heeft uit 3,7 woningen in dezelfde klasse. Historisch gezien is dat extreem weinig.

Drie problemen

Eerder trok ING ook al aan de bel over het tekort aan nieuwbouwwoningen. Zij zagen drie problemen: gemeentes zijn te traag met het verlenen van vergunningen, er is een tekort aan bouwmaterialen door de grote vraag en er is een nijpend tekort aan bouwvakkers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`