Handelsoorlog

Ruziënd China en VS over elkaar bij WTO: jullie zijn hypocriet

21 november 2018 20:18 Aangepast: 21 november 2018 21:03
De Amerikaanse president Donald Trump (links) en zijn Chinese collega Xi Jinping.

Een nieuwe stap in de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Wereldhandelsorganisatie WTO gaat onderzoeken of de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium wel volgens de regels zijn.

Die heffingen zijn sinds 1 juni van kracht, tegen onder meer China en de Europese Unie. In reactie op de heffingen stelden zowel China als de EU ook heffingen op Amerikaanse producten in, maar stapten ook naar de WTO. 

Vandaag werden de bezwaren tegen de heffingen behandeld bij een arbitragepanel van de WTO, en dat ging er niet zachtzinnig aan toe, blijkt uit de pleidooien die Reuters inzag. Beide landen verwijten elkaar hypocrisie, aldus het persbureau.

Nationale veiligheid of economische motieven?

Het draait om de reden die de VS aanvoert voor de sancties: de nationale veiligheid zou in gevaar komen door goedkoop staal uit China. Daar kan de Amerikaanse industrie niet tegenop en dus komt de verdediging van de VS in gevaar, is de redenering. 

Met het beroep op de nationale veiligheid, vallen de heffingen buiten de regels van de WTO voor eerlijke handel. En dat is niet terecht, aldus China en de EU, die claimen dat de heffingen puur uit economische motieven zijn ingevoerd. 

'Geen harde bewijzen'

Zo zijn de VS volgens China nog nooit met harde bewijzen gekomen dat China zijn economie op onrechtmatige wijze ondersteunt. Volgens Peking wijzen Trump en de zijnen naar China om zo hun eigen schendingen van WTO-regels te verhullen.

De VS stellen op hun beurt dat China de WTO gebruikt voor geschillenbeslechting, onder meer om te voorkomen dat leden de oneerlijke en handelsverstorende Chinese praktijken aankaarten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump dreigt met vertrek uit WTO: 'Slechtste handelsdeal ooit'

Grote gevolgen

De beslissing van de WTO, die overigens wel even kan duren (zie kader), kan grote gevolgen hebben. Trump heeft in het verleden meermaals gedreigd de WTO te verlaten. Als de organisatie na het onderzoek inderdaad oordeelt dat de Amerikanen tegen regels handelen, dan voegt Trump mogelijk de daad bij het woord.

Als de VS in het gelijk worden gesteld, kan dit andere WTO-leden aanzetten soortgelijke heffingen in te voeren met een beroep op de nationale veiligheid.

Handelsconflict? Zo vechten landen dat uit bij de WTO:

Een arbitragepanel wordt ingesteld als extra overleg tussen de twee ruziënde partijen na uiterlijk 60 dagen niets oplevert. Het klagende land (de EU in dit geval) kan dan om zo'n panel vragen. De VS kan zo'n panel één keer blokkeren, maar als de EU het voor een tweede keer vraagt, komt het er toch.

Het panel gaat vervolgens aan de slag door het horen van beide partijen, die zich ook nog mogen verweren en getuigen mogen horen. Daarna volgt een eerste versie van het rapport en ook een tussenversie waar de twee partijen commentaar op mogen geven. 

Unanimiteit nodig

Het eindrapport gaat naar alle 164 leden van de WTO. De overkoepelende Dispute Settlement Body neemt het advies over en dan wordt het advies van het panel overgenomen als regel. Alleen als alle landen het niet met het advies eens zijn, gaat het van tafel.

Landen kunnen nog wel in beroep tegen de uitspraak. Daar wordt alleen gekeken of het advies wel volgens de regels is gegeven, er kan geen nieuw bewijs worden ingebracht. De conclusie van het panel kan aangepast, bekrachtigd of afgewezen worden. 

De Dispute Settlement Body kan het advies overnemen of weigeren, maar weigering kan alleen als alle leden het niet eens zijn met het oordeel. Dat is onwaarschijnlijk, aangezien de klager óók lid is. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van