Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Voorlopig geen pensioenoverleg, Rutte mag uitleg komen geven

21 november 2018 16:12 Aangepast: 21 november 2018 18:04
Minister Wouter Koolmees. Beeld © ANP

Er komt een kamerdebat over het geklapte pensioenoverleg. Ondanks intensieve gesprekken kwamen de vakbonden, werkgevers en het kabinet er niet uit. Volgende week moet premier Rutte in de Tweede Kamer uitleggen waarom het mislukt is.

Aan de onderhandelingstafel was een van de grootste struikelblokken de aow-leeftijd, die al gestegen is naar 66 en nog verder omhoog zal gaan. 

Het kabinet was wel bereid om die stijging te vertragen, maar niet meer dan dat. De bonden wilden de pensioenleeftijd het liefst helemaal bevriezen. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat Rutte, die zelf enkele malen aanschoof bij de onderhandelingen, daar tekst en uitleg over komt geven. 

Volgens minister Koolmees is de grote vraag hoe ze uit de impasse komen. Hij wijst op de noodzaak om het pensioenstelsel klaar te maken voor de toekomst. De bevolking vergrijst en mensen wisselen vaker van baan, en dat vraagt om nieuwe regels. 

Miniatuurvoorbeeld
Hoe zat het ook alweer:

Nog geen pensioenakkoord: dit zijn de drie pijnpunten

Te ver uit elkaar

Het klappen van het overleg betekent dat hervorming van het pensioenstelsel er voorlopig niet in zit, ziet politiek verslaggever Roel Schreinemachers, die de onderhandelingen volgde. "Er is heel lang onderhandeld, het sleept zich al jaren voort. Dat betekent dat de partijen niet volgende week weer aan tafel zitten", zegt hij. "Wonderen moet je nooit uitsluiten, maar als het nu niet lukt is het onwaarschijnlijk dat het over een paar weken wel zou lukken."

Het gat dat zit tussen wat de vakbonden willen en wat het kabinet kan bieden blijft lastig te overbruggen. De partijen zitten vooralsnog te ver uit elkaar en dus heeft het geen zin om verder te praten. 

'Voorlopig is het mislukt' 

Dat is niet zomaar opgelost. "Voorlopig is het gewoon mislukt", zegt Schreinemachers. Het kabinet kan zelf nog wel stappen nemen en de spelregels voor pensioenfondsen aanpassen, maar dan moet ze voldoende steun in de Tweede Kamer hebben daarvoor.

"Mogelijk proberen ze ook om buiten de coalitie steun te vinden, dan kunnen ze de aanpassingen die ze de vakbonden hebben voorgesteld alsnog doorvoeren. Maar de linkse partijen hebben elkaar ook stevig vastgehouden als het hierom gaat." 

En dan nog: het kabinet gaat alleen maar over de randvoorwaarden van het pensioenstelsel. Het zijn de werkgevers en vakbonden die over de pensioenpotten gaan, en wat daar in zit. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Tot het gaatje gegaan' in marathonsessie, maar geen pensioendeal

Paniek over de polder

Alle partijen zeggen teleurgesteld te zijn over de uitkomst. Rutte zei het gisteren na het klappen van de onderhandelingen, VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer zei het ook en minister Wouter Koolmees herhaalde het vanmiddag nog maar eens: het is zorgelijk dat het in de polder steeds moeilijker wordt om afspraken te maken tussen de sociale partners.

"Als een van de partijen de andere deels tegemoet komt, maar dat is niet genoeg en dan lukt het niet, dan wordt het lastig", concludeert Schreinemachers. "Op dit moment is het zwartepieten in volle gang. Iedereen wijst naar elkaar."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van