Economie

Transavia, Wizz Air en Tui vullen gat Ryanair op Eindhoven Airport

20 november 2018 14:25 Aangepast: 20 november 2018 14:25
Toestellen van Wizz Air en Transavia op Eindhoven Airport. Beeld © ANP

Verschillende luchtvaartmaatschappijen zijn dankbaar in het gat gesprongen van de winterdienstregeling op luchthaven Eindhoven. Het buitenkansje voor de bedrijven ontstond toen Ryanair zijn Brabantse basis sloot.

De Ierse prijsvechter heeft hierdoor minder start- en landingsrechten (slots) nodig, omdat vliegtuigen er niet meer mogen overnachten. Ryanair blijft nog wel vliegen van en naar Eindhoven.

Volgens Eindhoven Airport waren er ruim 1300 slots extra te vergeven, plus een paar honderd als gevolg van de wijzigingen in de dienstverlening van Ryanair.

Transavia

Transavia kreeg er van de slotcoördinator 730 extra slots bij. Wizz Air kreeg 657 extra slots toegewezen. Ook TUI (233) en Russische nieuwkomer Pobeda (114) wisten extra landingsrechten te verwerven.

Rechtszaak

Ryanair besloot onlangs de basis op Eindhoven Airport te sluiten, tot woede van het personeel, dat niet wilde verhuizen. Een groep van zestien piloten stapte zelfs naar de rechter om de gedwongen overplaatsing tegen te houden. 

Weliswaar kregen ze gelijk van de rechter, maar Ryanair zette het plan om hen te ontslaan gewoon door

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ryanairpiloot: 'Vlieg voorlopig maar met Transavia'

Vluchtplafond

Eindhoven Airport had eerder al gemeld dat er voldoende gegadigden waren om het gat van Ryanair te vullen.

De maximaal toegestane capaciteit voor het vliegveld is volgend jaar 43.000 vliegbewegingen. Daarmee is volgens de luchthaven niet gezegd dat deze allemaal worden uitgevoerd. Dit jaar rekent Eindhoven op circa 40.500 vliegbewegingen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore