Economie

Hoekstra blijft zich verzetten tegen Frans-Duits EU-begrotingsplan

19 november 2018 19:55 Aangepast: 21 november 2018 15:22
Minister Wopke Hoekstra is tegen het plan van Duitsland en Frankrijk. Beeld © ANP

De Franse en Duitse ministers van Financiën hebben Wopke Hoekstra niet kunnen overtuigen van hun nieuwe voorstel voor een aparte begroting voor de eurozone. Hoekstra: "Er zijn nog heel veel vragen over."

Frankrijk en Duitsland presenteerden vandaag in Brussel hun nieuwe plannen. Het vorige voorstel voor een eurozone-begroting kreeg geen lof van Nederland en ook nu toont minister Hoekstra van Financiën zich weer kritisch.

"Ik was op voorhand niet overtuigd en nu ook niet", zegt hij. "Het plan is fundamenteel anders dan dat van een paar maanden geleden, maar veel zaken zijn niet uitgewerkt."

Sympathiek maar controversieel

Het idee voor een euro-begroting komt uit de koker van de Franse president Emmanuel Macron. Die hoopt daarmee de samenwerking tussen de EU-leden met dezelfde munt sterker te maken. Bovendien moet een gezamenlijke begroting schokken op kunnen vangen als het bij een van de landen misgaat, zoals bij Griekenland een paar jaar geleden.

Klinkt sympathiek, maar zo'n eurozonebegroting is zeer controversieel. Onder andere Nederland vreest dan zo'n begroting ervoor zorgt dat er op structurele basis geld van de rijke landen naar de probleemlanden wordt gesluisd, om daar de economie te stimuleren.

Het voorstel werd dan ook afgeschoten door Nederland en zeker elf andere eurolanden.

Zoek de verschillen

Het nieuwe voorstel verschilt op een aantal fronten van het oude. Terwijl de eurozonebegroting eerst op zichzelf zou staan, willen Duitsland en Frankrijk nu dat hij onderdeel wordt van de bestaande EU-begroting.

Daarnaast ligt de focus meer op investeren en innovatie. Het gaat meer over investeringspotjes die moeten zorgen voor een sterkere economie, dan op het overeind houden van de zwakke broeders.

Op voorhand is dat voor Nederland in ieder geval nog niet genoeg om enthousiast te worden van het plan. "Er zijn al een heleboel van die investeringspotjes", aldus de minister. "Dus dan moet men ook eens uitleggen hoe dat daaraan verbonden moet worden."

Heleboel vragen

Volgens Hoekstra blijven 'een heleboel vragen over'. Klopt, zeggen de initiatiefnemers. De voorstellen moeten nog verder worden uitgewerkt.

Woensdag komt Eurogroep-voorzitter Mario Centeno naar Den Haag voor overleg. Hoekstra spreekt donderdag in Berlijn met zijn Duitse collega Olaf Scholz en daarna in Parijs met Le Maire.

De EU-ministers waren bijeen om de eurotop van regeringsleiders in december voor te bereiden. Dan moeten afspraken worden gemaakt over versterking van de eurozone.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van