Economie

Brexit: deze week voorstel over uiterlijke einddatum overgangsperiode

19 november 2018 12:29 Aangepast: 19 november 2018 12:30
EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier. Beeld © AFP

Er moet deze week nog duidelijkheid komen over de uiterlijke einddatum van de overgangsperiode van de brexit. Nu is het nog onduidelijk wanneer de Britten uiterlijk hun eigen regels mogen gaan bepalen.

Als het concept brexitakkoord van vorige week wordt goedgekeurd, gaat er een overgangsperiode in van 21 maanden, waarbij alles nog blijft bij het oude. Die periode kan verlengd worden, maar dat mag niet te lang duren. Dat zei de hoofdonderhandelaar van EU, Michel Barnier, vanochtend op een persconferentie.

Waarom een overgangsperiode?

De overgangsperiode is bedoeld om burgers en bedrijven ruim de tijd te geven om zich klaar te maken voor de gevolgen van de brexit. Ook wordt die tijd gebruikt om tot een nieuwe (handels)relatie te komen met de Britten. En om tot een permanente oplossing te komen om de grens tussen Ierland en Noord-Ierland open te houden.

Als dat niet op tijd lukt zijn er twee opties: of de overgangsperiode wordt verlengd of het Verenigd Koninkrijk komt voor onbepaalde tijd in een douane-unie met de EU, waardoor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland open mag blijven. Dat betekent tegelijkertijd dat het VK voor een onbepaalde tijd aan veel EU-regels zal moeten blijven voldoen.

Angstbeeld brexiteers

Om dat laatste te voorkomen, kan de overgangsperiode dus eenmalig verlengd worden. Maar in de conceptovereenkomst van vorige week werd geen einddatum genoemd voor die verlenging.

Daardoor ontstond de vrees, vooral onder Britse politici, dat de echte brexit nog vele jaren op zich kan laten wachten. Tijdens de overgangsperiode moet het VK zich aan alle Europese regels blijven houden, zonder dat ze daar zelf iets over te zeggen hebben: een angstbeeld van de brexiteers.

De vrees voor een overgangsperiode met een open einde neemt Barnier nu weg. Wat hem betreft moet er nog deze week een uiterlijke einddatum liggen voor de verlengde overgangsperiode, die 'beperkt' moet zijn in duur. Uiterlijk in juli 2020 moet de knoop doorgehakt worden of de overgangsperiode verlengd wordt.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z

Dit moet je weten over de brexitdeal: belangrijkste punten op een rij

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore