Ga naar de inhoud
Economie

Drie keer is scheepsrecht? Nieuwe brexitminister is grote onbekende

De kersverse brexitminister Stephen Barclay. Beeld © Getty

Hij wordt omgeschreven als 'ultra-loyaal' maar ook als iemand die zich niet met de EU-onderhandelingen mag bemoeien. Toch is 'low profile' politicus Stephen Barclay aangewezen als de nieuwe Britse brexitminister. Een teken dat premier Theresa May haar positie verder verstevigd, zegt correspondent Melle Garschagen.

De Britse politieke banencarrousel draait door. Na het opstappen van brexit-minister Dominic Raab moest May op zoek naar alweer haar derde brexitminister. De keuze viel gisteren op de 46-jarige Stephen Barclay, een nauwelijks bekende voormalig staatssecretaris van Volksgezondheid en oud-medewerker van het Britse ministerie van Financiën.

Een opvallende keuze, zegt Garschagen vanuit Londen. "Voor half politiek Londen was de eerste reactie: Stephen wie? Hij is iemand zonder politiek profiel en zijn benoeming is een teken dat May de boel verder naar zich toetrekt."

Ervaren voorgangers

Barclays voorgangers hadden een andere status. Raab was voor zijn aantreden een tamelijk ervaren parlementariër voor de Conservatieven en hield zich sinds januari als minister bezig met huisvesting. Dat gold nog meer voor David Davis, die in juli 2016 als eerste werd benoemd tot Brexit Secretary. Hij kon bogen op een lange politieke carrière binnen de Conservatieve Partij waarin hij sinds 1987 lid was van het Lagerhuis en het schopte tot partijvoorzitter.

Zowel Raab als Davis konden uiteindelijk niet leven met de plannen van May. Davis stapte begin juli op rond de bekendmaking van het zogeheten Chequers-plan, waarin het VK nauwe banden blijft onderhouden met de Europese Unie. Raab vertrok donderdag vanwege de positie die Noord-Ierland krijgt in het veelbesproken akkoord dat de Britse regering afgelopen woensdag sloot met de EU.

De brexitministers op een rij

  1. David Davis (13 juli 2016 tot 8 juli 2018)
  2. Dominic Raab (9 juli 2018 tot 15 november 2018)
  3. Stephen Barclay (16 november 2018 tot heden)

Geen eerste keuze

Bovendien werden de eerste twee brexitministers allebei regelmatig aan het lijntje gehouden door May. Garschagen: "Er was grote onvrede omdat zij vaak niet wisten wat er zich precies afspeelde bij de onderhandelingen. In 2016 was de brexitminister nog de hoogste ambtenaar voor brexit, maar dat veranderde later naar een functie waarin zij vooral moesten rapporteren aan May."

Barclay lijkt wel geschikt voor die functie. Hij wordt door de BBC omschreven als 'ultra-loyaal' en als iemand die 'nooit tegen de overheid in opstand is gekomen'. Ook stemde hij in 2016 vóór het Britse vertrek uit de EU.

Wat niet in het voordeel van Barclay spreekt - is dat hij niet de eerste keuze van May was. "Het is een publiek geheim dat May politiek zwaargewicht en milieuminister Michael Gove wilde hebben - maar die had als voorwaarde opnieuw onderhandelen met de EU", zegt Garschagen. "Toen kwam advocaat-generaal Geoffrey Cox in beeld, maar ook hij had er geen oren naar. Dit is niet iets wat de positie van Barclay versterkt."

Onduidelijk

De kersverse brexitminister zal dan ook vooral een uitvoerende taak krijgen, denkt hij. "Barclays taak zal zijn om de Britten voor te bereiden op de daadwerkelijke uittreding of toch een 'no deal'-scenario. Dat is ook voor hem op dit moment nog onduidelijk."