Economie

Chinese sojaboeren lachende derde in handelsoorlog VS

16 november 2018 17:05 Aangepast: 16 november 2018 17:14
De oogstmachine van boer Sun Beeld © RTL Z

Chinese sojaboeren spinnen garen bij de handelsoorlog met de Verenigde Staten. Nooit eerder voelden zij zoveel steun van de Chinese overheid als ze nu krijgen.

Een reportage van China-correspondent Sjoerd den Daas.

Het zijn drukke dagen voor boer Sun en zijn collega’s. Voordat de winter haar intrede doet in het Siberië van China, moeten de sojabonen van het land. "Dat betekent dat we elke dag rond een uur of zeven beginnen, en doorwerken tot negen uur ’s avonds", zegt Sun, terwijl hij zijn Case Flow 7130 oogstmachine over de landerijen stuurt. In de opvangbak, door de ruit achterin de cockpit goed te zien, stapelen de sojabonen zich op.

Sojaproducten zijn niet weg te denken uit de Chinese keuken. "Een van de beste bronnen van eiwitten", vertelt coöperatiebaas Li Fuqiang van 'De Revolutionaire' op zijn kantoor in Bei'an, een stadje in de provincie Heilongjiang, goed voor zo’n 40 procent van de Chinese sojaproductie. "Van sojabonenmelk in de ochtend, verse tofu tijdens de lunch en sojasaus om te dippen bij het avondeten: Chinezen zien sojabonen als een onmisbaar element in een gezond dieet."

Honger naar sojabonen niet te stillen

De vraag ligt zo hoog dat boeren als Li niet in staat zijn de Chinese honger naar sojabonen te stillen. Circa 90 procent van de bonen voor consumptie moet uit het buitenland komen. De Verenigde Staten was tot voor kort de belangrijkste leverancier, maar daar willen de Chinezen in de handelsoorlog nu vanaf.

Als vergelding op het pakket van importheffingen dat de Amerikaanse president Donald Trump afgelopen zomer invoerde op 50 miljard dollar aan Chinese producten, besloot Peking de Amerikanen te raken waar het pijn doet.

Sojabonen Sojabonen

China vangt gevolgen handelsoorlog op

Door met een heffing op sojabonen te komen van 25 procent moesten vooral de boeren in het noorden van de VS worden aangepakt. Een aanzienlijk deel van hen stemde op Trump, juist zij lopen nu tegen de Chinese muur op.

China koopt de bonen nu in landen als Brazilië, Canada en Rusland. Aan de overkant van de Heilongjiang, door de Russen de Amurrivier genoemd, staan de Chinezen bovendien zelf in de startblokken om nieuwe landbouwgrond te ontginnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

China slaat terug: hogere importheffingen op producten uit de VS

Leven beter dan ooit

Waar de Amerikaanse boeren de pijn voelen van de Chinese importheffingen, is het leven voor de Chinese boeren juist beter dan ooit. "Terwijl de Amerikaanse bonen duurder worden, blijven onze bonen competitief geprijsd", verwijst coöperatieman Li naar de heffingen.

De bonen van Li zijn anders dan de bonen die China importeert uit de VS, wil hij daarbij wel graag benadrukken. "Onze bonen zijn niet genetisch gemodificeerd’, zegt hij. ‘Ook gebruiken we alleen maar biologische mest."

De boeren rijden af en aan over de landweggetjes in Bei’an. Ook bij Li worden wagens vol goudgele bonen in de loods gelost. "We hebben natuurlijk beter materieel", vertelt Li, gevraagd naar hoe zijn werk er in de laatste jaren eenvoudiger op is geworden. Met het boerencollectief konden enkele jaren geleden voor het eerst tractoren en oogstmachines worden aangeschaft.

RTL Z RTL Z

'Boeren verdienen ontzettend veel geld' 

"Maar we krijgen ook meer steun van de overheid. Zij helpen ons om de gewassen te planten, vertellen ons hoe ze te cultiveren", zegt Li. Daar houdt het niet op. De overheid van de provincie Heilongjiang, waar Bei'an onder valt, verdubbelde onlangs de subsidies voor verbouwers van sojabonen.

"Boeren verdienen daardoor ontzettend veel geld", lacht Li zijn tanden bloot. "Van het planten tot het naar de markt brengen van de sojabonen: we krijgen uitstekende subsidies."

'Vasthouden aan eigen rijstkom'

Dat moet het land helpen beter in haar eigen behoeften te voorzien. Een boodschap die direct afkomstig is van president Xi Jinping, die zich onlangs tijdens een bezoek aan de provincie in gelijke bewoordingen uitliet.

"Het Chinese volk moet stevig vasthouden aan de eigen rijstkom, gevuld met eigen voedsel", zei de president toen. Dat lijkt, op het gebied van de sojabonen in elk geval, nog iets teveel gevraagd. Het handelstekort is simpelweg te groot. Wel wordt verwacht dat de consumptie van sojabonen dit jaar met 14 miljoen ton lager zal uitvallen, onder meer omdat dieren op een ander dieet zullen worden gezet.

Voor Li, die recentelijk werd uitgeroepen tot "sojabonenkoning van Heilongjiang", breken hoe dan ook gouden tijden aan. "Erkenning voor onze revolutionaire coöperatie", lacht hij. "We willen in staat zijn meer consumenten te bereiken met onze sojabonen." Dat lijkt hem aardig te lukken. Li doet zijn voornaam Fuqiang, dat 'welvaart en macht' betekent, eer aan. "Vorig jaar haalden we een omzet van 8,7 miljoen renminbi. Dit jaar verwacht ik met gemak uit te komen op 10 miljoen", zegt Li. Dat is omgerekend 1,3 miljoen euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Handelsoorlog laat VS zitten met bergen rottende sojabonen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van