Economie

Ondanks witwasaffaire kan ING opnieuw staatsbankier worden

16 november 2018 15:36 Aangepast: 16 november 2018 15:39
Minister van Financiën Wopke Hoekstra. Beeld © ANP

Volgens de huidige regels staat niets ING in de weg om in 2020 opnieuw huisbankier van de staat te worden, ondanks het grote witwasschandaal dat een paar maanden geleden aan het licht kwam. Volgens minister Wopke Hoekstra van Financiën voldoet de bank gewoon aan de eisen.

Dat schrijft Hoekstra in een antwoord op Kamervragen over het huisbankierschap van ING. Eerder liet hij al weten ING zeker niet tussentijds te wippen als afhandelaar van de overheidstransacties.

Niets verkeerd

Ook heeft ING wat de minister betreft niets verkeerd gedaan tijdens de aanbestedingsprocedures tussen 2014 en 2017, toen er bij ING van alles misging bij het tegengaan van witwassen door klanten.

"De feiten die van belang waren voor de genoemde transactie [waren] nog niet door het OM vastgesteld", schrijft Hoekstra daarover.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z

Hoe ING 'lingerieverkopers' miljoenen liet witwassen

Schikking is geen veroordeling

Opmerkelijk is dat het handelen van ING ook voor een verlenging van het huisbankierschap geen effect heeft. In de aanbestedingsregels staat namelijk weliswaar dat een bedrijf dat is veroordeeld voor betrokkenheid bij witwassen de opdracht niet mag krijgen, maar daarvan is geen sprake volgens de minister. Immers: ING kreeg een schikking aangeboden en een schikking is geen veroordeling, redeneert Hoekstra.

Dat het om buitengewoon ernstige feiten ging en ING een bedrag van maar liefst 775 miljoen euro naar het OM moest overmaken, doet daar niets aan af. "ING kan na de transactie deelnemen aan volgende aanbestedingsprocedures", schrijft de minister klip en klaar.

Aanvullende eisen?

Tegelijkertijd wordt er wel gedacht over wat aanvullende eisen bij aanbestedingen, maar daarover is nog weinig duidelijk. Hoekstra laat aan de Kamer weten dat er 'verkend wordt' of aanvullende eisen 'passend' zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`