Ga naar de inhoud
Economie

Staat naar Hoge Raad in rechtszaak Urgenda om uitstoot CO2

De Staat legt zich niet neer bij de uitspraak van het gerechtshof dat het meer moet doen om de uitstoot van CO2 te verminderen. Het kabinet stapt naar de Hoge Raad in de Urgenda-zaak in de hoop daar wel in het gelijk gesteld te worden.

In oktober, toen de Staat de zaak verloor bij het Gerechtshof in Den Haag, was al duidelijk dat de staat overwoog om in cassatie te gaan. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken maakte vrijdag bekend dat de Staat dat ook doet.

Volgens het gerechtshof is er een aangetoond verband tussen de uitstoot van broeikasgassen en de opwarming van de aarde. Het gerechtshof noemde de opwarming een reëel en dreigend gevaar. 

Minder CO2

En dus moet de Staat meer doen om ervoor te zorgen dat er in 2020 minimaal 25 procent minder CO2 wordt uitgestoten. De Staat heeft volgens het Europese verdrag voor de Rechten van de Mens een zorgplicht voor haar burgers, en moet dus maatregelen nemen.

Winst
Lees meer:
Winst Urgenda in klimaatzaak is 'rechtse directe aan de overheid'

De zaak loopt al jaren. In 2015 stapte klimaatorganisatie Urgenda naar de rechter om af te dwingen dat de Staat meer moet doen tegen klimaatverandering. Toen kreeg Urgenda ook al gelijk, waarna het vorige kabinet in beroep ging en naar het gerechtshof stapte, waar het dus opnieuw verloor.