Na jaren onderhandelen, en een marathonsessie vannacht, is er nog altijd geen akkoord bereikt over een nieuw pensioenstelsel. Maandag wordt er verder gepraat over de verschillende struikelblokken.
1. AOW-leeftijd
AOW staat voor Algemene Ouderdomswet, die het basispensioen regelt. Lang stond de pensioenleeftijd op 65 jaar maar die gaat, in stappen, verhoogd worden naar 67 jaar en drie maanden omdat onze levensverwachting is toegenomen.
In eerste instantie zou die AOW-leeftijdsverhoging in 2021 in moeten gaan. Maar het kabinet zou bereid zijn om die leeftijdsverhoging pas te laten ingaan in 2025, al gaat dat wel veel geld kosten.
Vanaf 2025 zou de AOW-leeftijd dan gekoppeld worden aan de levensverwachting, wat betekent: hoe ouder we met z'n allen worden, des te langer we moeten doorwerken. Op de site van de Sociale Verzekeringsbank kun je heel simpel zien wat je AOW-leeftijd is.
De vakbonden willen deze AOW-leeftijd bevriezen op de huidige 66 jaar. In augustus zei FNV al: geen bevriezing, dan geen pensioenakkoord. Een 65-jarige zal in 2024 driekwart langer leven dan nu, zo berekende het CBS onlangs.
2. Pensioenkorting
Als pensioenfondsen niet genoeg geld in kas hebben, dan moet het bedrag wat ze uitkeren omlaag. Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt, moeten die fondsen dus voldoende geld in kas hebben.
Om te bepalen hoeveel geld ze in 2018 in kas moeten hebben om ook in 2048 pensioenen te kunnen uitkeren, wordt gewerkt met de risicovrije rekenrente. Vakbond FNV wil dat deze rente wordt verhoogd. Dan hoeft er minder in kas gehouden te worden en kunnen de pensioenen omhoog.
Maar er bestaat ook een angst dat als de pensioenen omhoog gaan, er misschien niet genoeg overblijft voor jongeren. Bovendien ligt een nieuwe economische crisis altijd op de loer en kunnen pensioenfondsen, die beleggen, dan weer flink verliezen op de beurs.

3. Zzp'ers
De partijen komen hier maar niet uit. Er komen steeds meer zzp'ers in Nederland en in toenemende mate kunnen zij op latere leeftijd lastig rondkomen. Een kwart van de zzp’ers heeft niets geregeld voor na de pensioendatum.
De vakbonden wil dat bedrijven die zzp'ers inhuren pensioenpremie betalen voor deze opdrachtnemers. Werkgevers zijn tegen. Zzp'er zitten zelf helemaal niet te wachten op een verplicht pensioen.