Ga naar de inhoud
Economie

'Tot het gaatje gegaan' in marathonsessie, maar geen pensioendeal

Premier Mark Rutte eerder deze week na onderhandelingen over een nieuw pensioenakkoord. Beeld © ANP

Er is nog geen akkoord over een nieuw pensioenstelsel. Ondanks een marathonsessie die tot vanmorgen 05.45 uur duurde, werden de onderhandaars het niet met elkaar eens.

"We zijn vanaf 9 uur bezig geweest en we zijn echt tot het gaatje gegaan", zegt premier Mark Rutte na afloop. "Iedereen gaat dat eens even op zich laten inwerken."

Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaf ook geen details over de gesprekken en zei: "We hebben nu een heel intensieve nacht gehad. En ik probeer nu even wat te gaan slapen."

Weekend bezinning

Vakbonden, werkgevers en het kabinet nemen het weekend om zich te bezinnen, maandag wordt verder gepraat. 

Dat moet ook wel, de onderhandelaars willen klaar zijn voordat de begroting van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de Tweede Kamer wordt behandeld. Dat is over anderhalve week. 

Zoveel
Lees ook:
Zoveel moet je sparen om 5 jaar eerder met pensioen te gaan

Tijd begint te dringen

De tijd begint dus te dringen: als er geen akkoord komt, zal er waarschijnlijk op sommige pensioenen gekort moeten worden, omdat veel pensioenfondsen er al langere tijd niet goed voorstaan.

Fondsen mogen een tijdje opereren met een lagere dekkingsgraad dan eigenlijk is toegestaan, maar op een gegeven moment wordt korten op de pensioenuitkeringen onvermijdelijk.

Struikelblokken

Of de onderhandelingen zullen slagen, blijft de vraag: zowel premier Rutte als minister Koolmees (SZW) hielden nadrukkelijk de mogelijkheid open dat de onderhandelingen ook kunnen mislukken. 

Er zijn verschillende struikelblokken. Het belangrijkste is de pensioenleeftijd, en de mate waarin die zal stijgen. Er ligt een voorstel van het kabinet om de AOW-leeftijd minder hard te laten stijgen.

AOW-leeftijd

Die stijgt met stapjes naar 67 jaar in 2021, dat zou dan enkele jaren later worden. Of dat ver genoeg gaat, is de vraag waar de vakbonden dit weekend over na zullen moeten denken. 

Een ander twistpunt is dat de vakbonden een verplichte pensioenregeling willen voor zzp'ers, maar daar wil het kabinet niet aan. 

Een verplicht pensioen voor ZZP'ers? Goed idee!

03:03