Het belang van het heffen van belasting weegt zwaarder dan de privacy van een een museumkaarthouder, oordeelt de rechter. En dus moet De Stichting Museumkaart gebruikersgegevens van een kaarthouder aan de Belastingdienst verstrekken.
Dat is de uitkomst van een kort geding bij de rechtbank in Amsterdam. De Stichting Museumkaart weigerde namelijk de gegevens te verstrekken, uit privacyoogpunt.
De Belastingdienst wilde de informatie hebben om te bepalen of de kaarthouder wel of niet in Nederland woonde in een bepaalde periode. De vrouw in kwestie zegt dat ze in het buitenland woonde en dus geen belasting hoeft te betalen. De fiscus vermoedt echter dat ze wel in Nederland woonde.

Eén kaarthouder, niet alle 1,35 miljoen
De Belastingdienst benadrukte gisteren tegenover RTL Z dat het niet van alle 1,35 miljoen mensen met een Museumkaart de gegevens opvraagt, maar alleen van deze van fraude verdachte kaarthouder.
Volgens de Museumvereniging heeft de Belastingdienst overigens helemaal niets aan de informatie: er stond in die tijd nog geen pasfoto op de kaart en dus geven de bezoekgegevens geen enkele zekerheid over de gebruiker van de kaart en waar die wel of niet woonde, zegt de vereniging. Iemand anders had de kaart kunnen lenen en gebruiken.