Economie

Harde klap voor May: ministers weg uit onvrede over brexitdeal

15 november 2018 09:56 Aangepast: 15 november 2018 14:54
Dominic Raab, tot 15 november brexitminister. Beeld © EPA

Grote onvrede in de Britse regering over de afspraken in het brexitakkoord over de positie van Noord-Ierland. Brexit-minister Dominic Raab is opgestapt, in zijn kielzog volgden nog enkele kabinetsleden.

De vertrekkende ministers zijn het vooral niet eens met de positie die Noord-Ierland krijgt in het akkoord. Voor de provincie gaan aparte regels gelden als er geen fatsoenlijke oplossing komt om de grens tussen Ierland en Noord-Ierland open te houden.

Door deze afspraak komt volgens onder meer brexitminister Raab de eenheid van het Verenigd Koninkrijk in gevaar, zo schrijft hij in zijn afscheidsbrief aan May die hij op Twitter publiceerde.

Positie Noord-Ierland

Raab en de andere opstappers zijn het verder niet eens met afspraken rond de zogeheten backstop-optie. Die houdt in dat als er geen oplossing komt om de grens tussen Ierland en Noord-Ierland open te houden, Groot-Brittannië in een douane-unie met de EU komt. Hierdoor kan zonder problemen gehandeld blijven worden. 

'Niet democratisch'

Maar de Britten moeten zich dan ook aan veel Europese regels houden en kunnen bijvoorbeeld geen eigen handelsakkoorden afsluiten. Bovendien is afgesproken, dat deze backstop-optie oneindig lang kan duren en mogen de Britten hem niet eenzijdig opzeggen. 

Daarvan zegt Raab dat 'geen enkel democratisch land' zich ooit heeft laten binden aan zo'n veelomvattende afspraak, zonder mogelijkheid van inspraak of de mogelijkheid het op te zeggen. Volgens Raab is de huidige deal niet waar de Britten voor gestemd hebben in het referendum over de brexit. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit moet je weten over de brexitdeal: belangrijkste punten op een rij

Leegloop

De onderminister voor Noord-Ierse Zaken, Shailesh Vara, schrijft in zijn verklaring dat het Verenigd Koninkrijk in de huidige deal eeuwig in de douane-unie opgesloten zal blijven, gebonden aan regels van de EU. Hierdoor kan het VK nooit 'als onafhankelijk land de ketenen van de EU' verlaten. 

Update 11.13 uur:

Ook de Britse minister voor Arbeid en Pensioenen, Esther McVey, stapt op. In haar ontslagbrief aan May schrijft ze dat ze haar kiezers niet in de ogen kan kijken met deze deal. 

Update 11.23 uur:

En ook de onderminister voor brexitzaken, Suella Braverman, verlaat het kabinet van May. Ze blijft zich inzetten voor de brexit vanuit het parlement, twittert zij

Overigens hoorden alleen Raab en McVey tot het kabinet van May, dat tot deze twee opstapten bestond uit 22 ministers. De twee opgestapte onderministers zaten niet in het kabinet dat gisteren instemde met het akkoord

Koers pond omlaag

De koers van het Britse pond daalde meteen na het bericht over het opstappen van Raab. In de afgelopen dagen was de koers omhoog gegaan vanwege het bereiken van een akkoord, inmiddels is die weer terug op het niveau van begin deze week. 

Dominic Raab was sinds 9 juli de belangrijkste onderhandelaar voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Toen volgde hij David Davis op, die ook al opstapte uit onvrede over het plan van premier Theresa May voor een deal.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van