Economie

Beslissende brexittop gepland op 25 november

15 november 2018 09:00 Aangepast: 15 november 2018 09:31
EU-onderhandelaar Michel Barnier en EU-voorzitter Donald Tusk. Beeld © EPA

De cruciale brexittop staat eindelijk in de agenda. Op zondag 25 november moeten de Europese regeringsleiders hun handtekening zetten onder het brexitakkoord dat gisteren is gepresenteerd.

Ruim twee jaar nadat de Britten stemden om de EU te verlaten, bereikten de onderhandelaars gisteren een akkoord. In het akkoord zijn afspraken gemaakt over het geld dat het Verenigd Koninkrijk nog moet overmaken naar de EU, over de rechten van burgers na de brexit en over het openhouden van de Ierse grens.

Het kabinet van premier May stemde gisteren na lang beraad in met de gemaakte afspraken, maar dat betekent zeker niet dat het een gelopen race is.

Eerste horde: muiterij van de eigen partij

De eerste horde die nu genomen moet worden is het Britse parlement. Binnen de eigen partij van premier May is veel verzet tegen de gemaakte afspraken, omdat de vrees bestaat dat het VK nog lange tijd aan veel EU-regels zal moeten voldoen.

Die vrees is niet ongegrond: er is bijvoorbeeld afgesproken dat er een overgangsperiode komt tot eind-2020, waarin alle EU-wetten nog gewoon blijven gelden. Maar er kan tot uiterlijk juli 2020 worden besloten om de periode te verlengen. Een einddatum voor de verlengde overgangsperiode is niet vastgesteld.

En als er geen oplossing is om de grens tussen Ierland en Noord-Ierland open te houden nadat de overgangsperiode is afgelopen, komt het VK in een douane-unie met de EU. Die douane-unie zorgt ervoor dat er nog steeds zonder problemen over de grens gehandeld kan worden, maar betekent ook dat het VK zich moet blijven houden aan veel EU-regels. De vraag is of de volksvertegenwoordiging dat allemaal pikt. Vandaag wordt er al over de deal gedebatteerd, maar een eventuele stemming volgt pas later.

25 november

Als dit allemaal niet leidt tot de val van May voor de 25e, dan kunnen de Europese regeringsleiders de deal goedkeuren. Dan zal dus ook moeten blijken of de EU-landen wel tevreden zijn met de deal die op tafel ligt.

En als dat voor de bakker is, moeten ook het Britse parlement en het Europees Parlement het akkoord nog goedkeuren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van