Ga naar de inhoud
Economie

Autobranche: rekeningrijden is onvermijdelijk

Beeld © ANP

De invoering van rekeningrijden is onvermijdelijk. Dat zegt de RAI, de belangenvereniging van de autobranche. Alleen zo zou de regering ervoor kunnen zorgen dat we de klimaatdoelen van 2030 halen. Dit kabinet wil er niet aan. Maar een volgend kabinet heeft geen keus, denkt de RAI.

Rekeningrijden, het betalen per gereden kilometer, is al jaren een punt van heftige discussies in politiek Den Haag. Voor dit kabinet is het een no-go, maar volgens de RAI ontkomen we er dus niet aan.

Files en meer

Tot nu toe werd rekeningrijden vooral gezien als een manier om files te beperken. Maar inmiddels zijn er twee argumenten bij gekomen.

Aan de ene kant halen we de klimaatdoelen niet als we het gebruik van auto's niet gaan belasting, denkt de Rai. Aan de andere kant heeft de overheid als doel om veel meer elektrische auto's op de weg te krijgen en daarvoor betaal je veel minder belasting. Het gevolg: een gigantisch gat in de begroting, liet RTL Z eerder al zien.

Twee vliegen, één klap

Door de invoering van rekeningrijden slaat de regering een aantal vliegen in één klap. Door kilometers die worden gereden met schone auto's minder te belasten dan kilometers die worden gemaakt met vieze benzine- of dieselauto’s, zorgt de overheid ervoor dat de vervuiler betaalt. Hoe meer je rijdt, hoe meer je betaalt en hoe viezer je rijdt, hoe duurder je uit bent.

Dat betekent dus dat rijden in een schone auto alsnog beloond wordt en dat de Belastingdienst niet met een gigantische inkomstenderving blijft zitten.

Toekomst

"Iedereen die blijft vasthouden aan het huidige belastingsysteem om de CO2 doelstellingen te halen en de eenzijdige focus op meer asfalt tegen de files, staat met de rug naar de toekomst. Het is nu de tijd om door te pakken en lef te tonen",  aldus Steven van Eijck, voorzitter van de RAI verenging.

Als rekeningrijden wordt ingevoerd, betalen we niet langer voor het hebben van een auto, maar voor het gebruik ervan. De nu bestaande aanschafbelasting en wegenbelasting zouden komen te vervallen. De RAI denkt dat invoering van een vorm van rekeningrijden in 2026 geregeld kan zijn.

Bron: RTL Z