Economie

Sta je rood of rekeningen niet betaald? De bank gaat je een berichtje sturen

14 november 2018 17:00 Aangepast: 14 november 2018 17:02
Archieffoto.

Nederlandse banken werken aan een gezamenlijke aanpak om financiële problemen bij hun klanten vroeg te signaleren. Wie lang rood staat of rekeningen niet betaalt, krijgt in de toekomst een berichtje of een telefoontje van zijn bank.

Dat zei ceo van ING Nederland Vincent van den Boogert tijdens een uitzending van RTL Z over de schuldenproblematiek in Nederland. Van den Boogert sprak daar namens de Nederlandse Vereniging van Banken.

"Mensen die in de schulden geraken hebben vaak bij meer dan tien partijen schulden. Banken zien als eerste of een incasso doorgaat, of mensen achterstanden hebben, of dat ze langer rood staan dan het landelijk gemiddelde”, zegt Van den Boogert.

Mailtje of telefoontje

Er waren al wel kleine initiatieven van banken om dit vroeg te signaleren en mensen te verwijzen naar organisaties die kunnen helpen, maar er was nog geen landelijke aanpak, vertelt Van den Boogert. Daar komt nu verandering in.

"Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat klanten die langdurig rood staan, die achterstanden oplopen, of waarbij de incasso's niet doorgaan, dat je die aanspreekt – digitaal of per telefoon – en mensen verwijst naar instanties die daarbij kunnen helpen", aldus de bankier.

Ongewenste bemoeienis?

Maar niet iedereen zit misschien te wachten op bemoeienis van de bank. Van den Boogert denkt daar anders over: "Het is logisch dat de bank meekijkt hoe je er financieel voorstaat. En het is natuurlijk in het belang van de klant om te voorkomen dat de schulden stapelen en stapelen en stapelen."

RTL Z was vandaag aanwezig bij de lancering van SchuldenlabNL, een organisatie die ervoor wil zorgen dat goedlopende lokale initiatieven met betrekking tot schulden worden opgeschaald in Nederland. Onder meer zorgverzekeraars en banken hebben aangegeven meer te willen doen om schulden te voorkomen.

Dat is ook geen overbodige luxe: in Nederland kampen 1,4 miljoen huishoudens met risicovolle of problematische schulden. 

Taak van Den Haag

Maar is het oplossen en voorkomen van de schulden niet vooral een taak van Den Haag in plaats van het bedrijfsleven? Voorzitter van het Schuldenlab en voormalig minister van Financiën Gerrit Zalm vindt van niet.

"Het bedrijfsleven moet gewoon meedoen, want die hebben ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Die hebben er ook belang bij, want zij worden ook niet wijzer van mensen die enorme schuldenproblemen hebben, dan krijgen ze hun geld ook niet. (…) En ze willen ook laten zien dat ze maatschappelijk verantwoord bezig zijn."

Kijk hieronder naar het interview met Van den Boogert of lees verder onder de video. 

Schulden: 2200 euro, aanpak: 74.000 euro

Volgens Albert Jan Kruiter van het Instituut voor Publieke Waarden is er vooral ook een andere kijk op schuldenproblematiek nodig: de kosten van de huidige aanpak van schulden zijn vaak vele malen hoger dan de schulden zelf. Dat moet anders.

"Wij waren bezig met een alleenstaande moeder met 2200 euro huurschuld. Vonnis: uithuiszetting door de woningcorporatie. Op dat moment gaat zij drie maanden de vrouwenopvang in. Dat is 100 euro per dag, bij elkaar 9000 euro. Haar vijf kinderen gaan de crisispleegzorg in, want we willen geen kinderen op straat. Dat komt neer op vijf keer dertienduizend euro. Alles bij elkaar kost het 74.000 euro voor de belastingbetaler, jij en ik, omdat zij 2200 euro huurschuld heeft."

'Arm zijn is duur'

Die schuld had wat Kruiter betreft ook prima afgehandeld kunnen worden met de woningcorporatie, maar dat gebeurt niet omdat men vindt dat mensen met schulden moeten boeten.

"Arm zijn is duur, maar schulden zijn krank-zin-nig duur. Wij geven miljarden uit om mensen in de schulden niet te helpen, of in drie jaar te helpen, terwijl dat ook in een jaar of twee maanden zou kunnen. Maar dat doen we niet, omdat we willen dat ze op de blaren zitten. Nou, die blaren kosten de belastingbetaler bakken met geld."

Kijk hieronder de uitzending terug met experts Albert Jan Kruiter en Tamara Madern, lector Schuldpreventie.

`