Van onze partner Deloitte

Behoort jouw bedrijf tot de beste van Nederland?

18 november 2018 11:58 Aangepast: 19 november 2018 14:06

Deloitte organiseert voor de elfde keer het programma Best Managed Companies waarbij de prestaties van ondernemingen onder de loep worden genomen. Bedrijven die zich inschrijven krijgen een grondige analyse.

Best Managed Companies bestaat al tien jaar maar dit is de eerste keer dat Patrick van Min, partner bij Deloitte, het programma leidt. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden bij buitenstaanders, is Best Managed Companies geen schoonheidswedstrijd waar een van de deelnemers er uiteindelijk met de juryprijs van doorgaat.

Van Min: “We hebben geen winnaars maar eerder bedrijven die op basis van onze analyse een bepaalde score behalen.” Bedrijven die meerdere jaren achtereen meedoen, worden beloond met een certificaat dat uiteindelijk leidt tot een ‘platinum member status’. Daarnaast krijgen deelnemers toegang tot het netwerk van Best Managed Companies.

Vergelijkbaar
Bedrijven die zich willen aanmelden, moeten aan een aantal voorwaarden voldoen zegt Van Min. Het type ondernemingen waarop gemikt wordt, zijn de wat grotere MKB-bedrijven met een omzetrange van zo’n 25 tot 100 miljoen euro.

Actuele data
De inschrijving start met het delen van financiële gegevens. Op basis hiervan besluit Deloitte of het betreffende bedrijf wordt toegelaten tot Best Managed Companies. Vervolgens volgt een ‘self assesment’ die mede ontwikkeld is door de Universiteit van Utrecht. Daarna beschikt Deloitte over voldoende actuele data om de deelnemer grondig door te lichten. Hier rolt een rapport uit dat laat zien waar de onderneming staat. Het traject wordt besloten door een gesprek met mensen van Deloitte waarin alle gegevens nog eens worden doorgenomen.

Hele linie
De facetten waarop de ondernemingen worden getoetst zijn naast personeelsbeleid en innovatie ook strategie, communicatie, organisatie en IT-architectuur. Volgens Van Min valt op dat de uitblinkers van de afgelopen jaren vaak over de hele linie goed scoren. Van Min: “Dus niet alleen heel hoog op het gebied van personeelsbeleid en veel minder op -noem ’s wat- innovatie.” Dit jaar zal aan de absolute uitschieters tijdens de gala-avond wel extra aandacht worden besteed.

Geen klant? Geen probleem!
Best Managed Companies van Deloitte is geen puur Nederlands initiatief. Het programma draait ook al in 25 andere landen. Van Min: “Het programma is internationaal, maar de toepassing nationaal.” Hij verwacht dat Best Managed Companies de komende jaren nog internationaler wordt, mede doordat veel deelnemers ook internationaal actief zijn. Deelnemers die zich willen inschrijven hoeven overigens geen klant te zijn bij Deloitte. Van Min: “Het gaat erom dat we bedrijven een spiegel voorhouden zodat zichtbaar wordt wat de mogelijkheden tot verbetering zijn.”

Wil je weten of jouw bedrijf ook tot Best Managed Companies behoort? Schrijf je dan hier in.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore