Economie

Economie groeit door, maar de eerste signalen van afkoeling zijn er

14 november 2018 09:30 Aangepast: 14 november 2018 10:20
De consument geeft meer uit, onder meer aan een nieuwe auto. Beeld © ANP

De Nederlandse economie is in de maanden juli, augustus en september met 2,4 procent gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat kwam vooral door consumenten, die 2 procent meer uitgaven.

Maar de klad lijkt er wel in te komen, de groei steeg ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar met slechts 0,2 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat kwartaal was de groei nog 0,8 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. 

Dat er minder groei was, kwam onder meer omdat er minder werd geïnvesteerd in huizenbouw en infrastructuur. En dat is weer onder andere het gevolg van een tekort aan mensen in de bouw

Consument

Toch bleef de consument flink geld uitgeven, vooral aan auto's en elektronica. Ook gaven ze meer uit aan diensten, zoals een biertje in de kroeg, een ritje met een taxi of een abonnement op tv, internet of telefonie.

Aan diensten ging ruim de helft van het bedrag op dat consumenten uitgeven. Dat consumenten de hand niet op de knip houden, komt omdat de werkloosheid laag is, aldus het CBS.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoogspanning op arbeidsmarkt: recordaantal vacatures, weinig werkzoekenden

Export

De groei van de economie wordt verder gestuwd door de export, die met 2 procent steeg ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar. Vooral Nederlandse machines en vrachtwagens of andere transportmiddelen waren in trek in het buitenland. 

Ook bij de handel met het buitenland zwakt de groei af. De hoeveelheid die werd geëxporteerd, steeg in september minder hard dan in augustus. Het CBS verwacht bovendien dat de november nog een mindere maand zal zijn, omdat het producentenvertrouwen in onder meer Duitsland lager ligt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`