Economie

ASN gaat hypotheken aanbieden met korting voor verduurzaming

13 november 2018 06:25
Beeld © ANP

Vanaf vandaag is er weer een 'nieuwe' hypotheekverstrekker op de markt. ASN Bank komt met een hypotheek die het verduurzamen van je huis interessanter moet maken.

ASN is onderdeel van de Volksbank, waaronder ook bestaande hypotheekverstrekkers als SNS en BLG wonen vallen. Een echte nieuwe speler op de hypotheekmarkt is ASN dus niet helemaal.

Wat wel nieuw is, is dat de bank met een hypotheekvorm komt die extra bijlenen om je huis duurzamer te maken stimuleert.

Verduurzaming nu vaak bestraft

De hypotheekregels schrijven voor dat je maximaal 100 procent van de taxatiewaarde van je woning mag lenen, maar voor verduurzaming is een uitzondering gemaakt. Als je extra geld nodig hebt om bijvoorbeeld je huis te isoleren of een warmtepomp te installeren, kun je tot maximaal 106 procent van je woningwaarde lenen.

Daaraan kleeft vaak een groot nadeel. De Vereniging Eigen Huis hekelde hypotheekverstrekkers onlangs omdat ongeveer de helft helemaal geen extra geld wil uitlenen voor verduurzaming en de banken die het wél doen de hypotheekrente vaak verhogen.

Miniatuurvoorbeeld
Meer bij RTL Z

Bijlenen voor verduurzaming huis vaak duur of onmogelijk

Rentekorting

Klanten die in aanmerking willen komen voor een (bescheiden) rentekorting bij ASN, moeten minimaal 2500 euro lenen voor duurzame investeringen en maximaal 15.000 euro.

De rente over de gehele lening daalt dan met 0,1 procent, zegt een woordvoerder van de bank. Daarbij maakt het niet uit of je 2500 euro extra leent of de volle 15.000 euro.

Symbolisch

De Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dit 'wel positief', maar noemt de kleine rentekorting tegelijkertijd 'symbolisch'. "Of de rentekorting de hypotheek interessant maakt, weet ik niet", zegt VEH-woordvoerder Hans André de la Porte.

Dat komt doordat nog niet duidelijk is hoe hoog de rente op de hypotheek van ASN wordt, want op dit moment biedt de bank nog geen leningen voor huizen aan. Volgens een woordvoerder zullen de tarieven rond die van SNS liggen. Voor tien jaar vast is dat nu 2,25 procent. Ongeveer even duur als bijvoorbeeld ING.

Triodos doet het ook

Helemaal uniek is ASN trouwens niet met een hypotheek die duurzaamheid stimuleert. Ook de 'groene' bank Triodos biedt iets vergelijkbaars aan.

Als je bij Triodos bijleent voor verduurzaming betaal je over dat deel van de lening de helft van de rente die je betaalt over de rest van je hypotheek. Daarnaast koppelt Triodos de rente aan het energielabel van je huis.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van