Ga naar de inhoud
Economie

Koers TomTom stijgt na overnamegeruchten, jaarverlies weggewerkt

TomTom zet AI in bij ontwikkeling zelfrijdende auto's. Beeld © ANP

Overnamegeruchten zorgen voor een stijging van dik zes procent van het aandeel TomTom. Minstens drie partijen zouden een ongevraagd bod hebben gedaan op het bedrijf als geheel. Door de stijging is het jaarverlies weggewerkt.

TomTom wil geen commentaar geven op het bericht van TMT Finance dat minstens drie private equitypartijen, CVC Capital Partners, Cinven en Silver Lake, het bedrijf willen overnemen. Maar onder beleggers wakkert het bericht de overnamefantasie aan. De koers van TomTom springt omhoog.

Dat komt mede doordat topman Harold Goddijn van TomTom vorige week zei dat het bedrijf moet nadenken of het alleen verder wil, of wil samenwerken na een eventuele verkoop van het onderdeel Telematics. Deze divisie staat in de etalage.

Met
Lees ook:
Met de verkoop van Telematics zet TomTom alles op één kaart

Oprichters hebben 44 procent

Goddijn lijkt hiermee van mening te zijn veranderd, want dit voorjaar zei hij nog dat TomTom niet te koop staat.

Bij een eventuele overname van TomTom in zijn geheel is trouwens de goedkeuring nodig van de vier oprichters. Zij hebben zo'n 44 procent van de aandelen in handen. Topman Goddijn en zijn vrouw Corinne Vigreux, die beide ook oprichter zijn, hebben samen al een kleine 22 procent.

De
Lees ook:
De worsteling van TomTom: 'Innovaties niet meer sterkste punt'

'TomTommetjes' over hoogtepunt

TomTom kwam in 2004 met navigatiesystemen voor automobilisten, de bekende 'TomTommetjes'. Maar die zijn over het hoogtepunt heen. Ook met het inbouwen van navigatiesystemen in nieuwe auto's loopt het niet zo lekker.

De alliantie van Renault, Nissan en Mitsubishi kiest liever voor het infotainmentsysteem van Google. Renault was een belangrijke klant van TomTom. De koers daalde fors op dat nieuws. De ontwikkeling van nieuwe consumentenproducten, zoals sporthorloges en camera’s, leverde te weinig op.

TomTom
Lees ook:
TomTom hard onderuit op beurs na verliezen opdracht Volvo van 50 miljoen

Kaarten zelfrijdende auto's

TomTom zet nu fors in het digitale kaarten voor zelfrijdende auto's. Maar of TomTom daar goed aan doet, daarover zijn de meningen verdeeld. Zo heeft Albert Jellema van ProBeleggen er wel vertrouwen in, maar Corné van Zeijl van Actiam denkt dat het nog veel geld kost om concurrerend te blijven in de markt voor zelfrijdende auto's. Hij denkt dat het nog wel tien tot twintig jaar duren voordat die investeringen zijn terugverdiend.

Ook beurscommentator Hans de Geus uitte onlangs zijn twijfels. "Als we nu zeker zouden weten dat TomTom met de opbrengst van de telematicsdivisie de kaarten een zetje kan geven, om daarmee te winnen, oké. Maar er bestaan juist twijfels of ze het daarmee gaan redden."