Het toezicht op de financiële sector die bedrijven en rijken adviseert hoe ze zo min mogelijk belasting hoeven te betalen, zou beter kunnen als De Nederlandsche Bank (DNB) en de Belastingdienst meer personeel hadden. Met meer personeel, zouden de regels beter gehandhaafd worden.
Dat concludeert de parlementaire ondervragingscommissie die onderzoek deed naar belastingontwijking naar aanleiding van de Panama Papers.
De commissie concludeert ook dat de overheid duidelijker moet maken wat nu precies ongewenste fiscale constructies zijn. Bedrijven die helpen met het ontwijken van belasting in Nederland houden zich daarbij wel aan de wet, maar 'zonder dat hierbij de geest van de wet in acht wordt genomen'.
Onderzoek naar belastingontwijking
De commissie hield vorige maand een mini-enquête naar belastingontwijking. Er werden 23 deskundigen en getuigen verhoord, zoals werknemers van de Belastingdienst, trustkantoren die actief zijn bij het opzetten van brievenbusfirma's en toezichthouder DNB.
De ondervragingscommissie komt overigens niet met harde conclusies en aanbevelingen, maar laat wel doorschemeren dat de belastingwetgeving op diverse punten moet worden aangescherpt.
Lees ook: Zo gaat de Tweede Kamer belastingontwijking onderzoeken
Miljarden
Uit het onderzoek blijkt dat Nederland een belangrijke rol speelt in internationale fiscale constructies. Volgens een schatting uit 2011 stroomt jaarlijks zo'n 4000 miljard door Nederland via brievenbusmaatschappijen.
Hoeveel geld vermogende Nederlanders in het buitenland proberen weg te sluizen is niet helemaal duidelijk. Maar volgens een onderzoeker van de commissie loopt de schatkist hierdoor per jaar 10 miljard aan belastinginkomsten mis, maar er worden ook lagere bedragen genoemd.
Panama Papers
De commissie, met als voorzitter PvdA-Kamerlid Henk Nijboer, werd opgezet naar aanleiding van de Panama Papers. Uit deze vorig jaar gelekte stukken bleek dat een aanzienlijk aantal rijken gebruikt heeft gemaakt van een Panamees bedrijf om hun vermogen aan het oog van de fiscus te onttrekken.
Het was de eerste keer dat de Kamer een parlementaire mini-enquête hield. Volgens de commissie heeft het instrument zijn waarde bewezen. Getuigen bij een mini-enquête zijn verplicht te verschijnen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld bij hoorzittingen van de Kamer. Zij worden onder ede gehoord.
Getuigen 'omzeilen vragen'
Tijdens de verhoren liet de commissie overigens blijken de antwoorden niet altijd geloofwaardig te vinden. Dat gebeurde onder meer tijdens het verhoor van de zaakwaarnemer van de Rolling Stones en Bono in ons land. Volgens CDA'er Chris van Dam hield Jan Favié 'zich van de domme' tijdens het verhoor.
Ook het verhoor van Toine Manders leverde vuurwerk op. Deze voormalig belastingadviseur heeft als motto 'Belasting is diefstal' en moet nog voor de rechter komen vanwege fraude en lidmaatschap van een criminele organisatie. Hij kwam hard in aanvaring met onder meer SP-Kamerlid Renske Leijten.
Bekijk hier zijn betoog voor belastingontduiking terug: