Economie

Patatje handelsoorlog: Colombia en Nederland verwikkeld in frietconflict

09 november 2018 11:05 Aangepast: 09 november 2018 11:59
Beeld © ANP

Colombia zoekt de confrontatie met de Nederlandse frietboeren. Het Zuid-Amerikaanse land heeft bekendgemaakt dat het importheffingen gaat invoeren op Nederlandse, Belgische en Duitse bevroren aardappelproducten: vooral friet dus.

Volgens de Colombianen worden de West-Europese frietjes tegen dumpprijzen op de markt gebracht in het land en daar zou de eigen industrie onder lijden. De Colombiaanse minister van landbouw noemt het 'een historische beslissing' waardoor driekwart van de producten die tegen dumpprijzen het land in komen straks een prijs hebben die geen bedreiging meer vormt voor de eigen industrie.

En dat gaat de Nederlandse frietboeren dus pijn doen, in ieder geval een beetje. Vooropgesteld: Colombia is geen al te grote markt. Uit cijfers van het CBS blijkt dat Nederland voor 5,6 miljoen euro aan bevroren aardappelproducten naar het land exporteert. Maar het conflict kan uit de hand lopen en is het meest dramatische geval staat er voor 100 miljoen aan Europese export op het spel, volgens de branche-organisatie van de aardappelindustrie.

Twee brieven naar Colombia

Dus staat het onderwerp steeds prominenter op de politieke agenda. Het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt onder de radar al een poos bezig met de ophanden zijnde frietoorlog.

Dit jaar zijn er al twee brieven geschreven naar de Colombiaanse regering waarin Nederland de Colombianen ervan probeert te overtuigen de handelsrestricties niet op te leggen. Verder wil het ministerie op dit moment nog weinig kwijt over de zaak.

Europa betrokken

Dat betekent niet dat er verder niets gebeurt. Vanmiddag vindt in Brussel een Handelsraad plaats van ministers van EU-landen. Officieel staat de frietoorlog niet op de planning, maar de Belgen zullen het daar wel ter sprake brengen, meldt een bron.

En ook de Europese Commissie is betrokken bij het conflict. De Commissie laat weten dat het de anti-dumping-maatregelen van Colombia nauwgezet in de gaten houdt en Europese producten actief ondersteunt in het proces. Heel veel kan het verder nog niet doen tegen de aangekondigde heffingen, want de Colombiaanse regering heeft ze nog niet officieel bevestigd.

Naar de WTO?

De vraag is wat er gebeurt als het allemaal wel officieel wordt. De Europese Commissie zou een zaak kunnen beginnen bij de Wereldhandelsorganisatie om de heffingen van tafel te krijgen, maar verschillende bronnen melden dat het nog te vroeg is om daarop vooruit te lopen.

Eerst zou dan duidelijk moeten zijn wat de Colombianen precies dwarszit en daarna is het ook nog de vraag of zo'n vergaande en tijdrovende stap de moeite waard is, gezien de kleine markt die Colombia is.

Waterbed

Dat er überhaupt op zo'n hoog niveau aandacht is voor de zaak, heeft dan ook vooral te maken met een gevreesd waterbedeffect. Brazilië heeft al frietbeperkende maatregelen van kracht gemaakt en de angst is dat de rest van het continent volgt als Nederland en Europa het laten begaan.

Volgens Hylke Brunt van de belangenorganisatie van de aardappelindustrie staat er 100 miljoen aan handel op het spel als alle Zuid-Amerikaanse landen hun markt afschermen voor Europese frietjes. "Het is triest wat hier gebeurt". Volgens de organisatie zijn de maatregelen van Colombia in strijd met de regels van de WTO.

Brunt erkent dat de Europese Commissie op veel niveau's de afgelopen maanden druk heeft uitgeoefend en heeft samengewerkt met de sector, maar hij is er niet gerust op dat er uiteindelijk ook doorgepakt wordt. "We moeten nu de zorgen omzetten in actie."

Wat de sector betreft moet er hoe dan ook een zaak worden aangespannen bij de WTO om te laten zien dat Europa niet met zich laat sollen. Volgens Brunt is van dumping absoluut geen sprake en is het besluit van Colombia slecht onderbouwd.

Rol voor Rutte

Als de frietoorlog niet via de normale kanalen gesust kan worden, ligt er eind november voor Nederland nog wel een mooie kans. Een zware regeringsdelegatie reist dan af naar Colombia voor een handelsmissie. Zowel minister Carola Schouten van Landbouw als minister-president Mark Rutte zullen daarbij aanwezig zijn.

Of en hoe het handelsconflict dan ook daadwerkelijk op de agenda staat, is nog niet bekend, maar de belangenorganisatie informeert de betrokken ministeries actief over de stand van zaken met het oog op die missie, laat Brunt weten. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van