Ga naar de inhoud
Economie

Moody's verlaagt voor het eerst in 28 jaar kredietstatus China

Een werknemer van een Chinese aluminiumfabriek. Beeld © AFP

Kredietbeoordelaar Moody's heeft voor het eerst sinds 1989 de kredietwaardigheid van China verlaagd. Het bureau verwacht dat de financiële kracht van China wat zal afzwakken de komende jaren door de stijgende schuld en de minder sterke economische groei.

De rating van China ging met één stap omlaag, van Aa3 naar A1. De Chinese rating is nu gelijk aan die van landen zoals Japan, Saudi-Arabië, Israël en Estland. Nederland heeft de hoogste rating: Aaa.

Het vooruitzicht voor de kredietbeoordeling van China bij Moody's ging van negatief naar stabiel, wat betekent dat een nieuwe afwaardering er voorlopig niet inzit. 

De Chinese economie gaat gebukt onder hoge schulden van lokale overheden, consumenten en bedrijven. Dankzij ruime kredietverstrekking groeide de Chinese economie in het verleden juist heel sterk. Nu zwakt die groei af, waardoor die toenemende schulden voor steeds meer druk op de financiën zorgen.

'Effect op beurzen'

Volgens Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer zullen de gevolgen van de verlaging behoorlijk zijn, zei hij in RTL Z Voorbeurs. China zal volgens hem wat moeten gaan doen aan de schulden. Er zal gesaneerd moeten worden bij de vele Chinese staatsbedrijven om de winstgevendheid daar te verhogen, zegt hij.

RTL Z-beurscommentator Janneke Willemse denkt dat de lagere kredietwaardigheid best nog voor wat beweging op de financiële markten kan zorgen. Ze maakt de vergelijking met vorig jaar, toen de beurskoersen daalden toen de Chinese groei tegenviel.

Groei steeds afhankelijker van beleid overheid

De Chinese overheid heeft als doelstelling om de economie jaarlijks met minstens 6,5 procent te laten groeien. Volgens Moody's zal de groei van de tweede economie van de wereld steeds afhankelijker worden van stimuleringsbeleid door de overheid. Door de afwaardering kan het duurder worden voor de overheid om geld te lenen. Overigens is het grootste deel van de Chinese staatsschuld in handen van binnenlandse investeerders.

Peking erkent de risico's die zijn ontstaan door de hoge schulden en is bezig de kredietverstrekking aan banden te leggen. Dat moet ook voorkomen dat er oververhitting op de huizenmarkt ontstaat. Daarnaast werkt de overheid aan andere hervormingen om de economie duurzamer te maken.

'Moody's overdrijft'

In een reactie op de afwaardering liet de Chinese overheid weten dat Moody's de economische moeilijkheden overdrijft en dat het bureau de inspanningen van de staat om de economie te hervormen onderschat. 

Dit is een artikel van