Economie

Strop van 3 miljard dreigt voor Nederland door nieuwe EU-begroting

08 november 2018 14:40 Aangepast: 08 november 2018 14:51
Minister van Financiën Wopke Hoekstra. Beeld © ANP

Als de plannen voor de nieuwe EU-begroting doorgaan, dan gaat dat Nederland vele miljarden kosten. Alleen al het verliezen van de kortingen die Nederland nu nog krijgt kan een 'maximale schade van 2,5 tot 3 miljard euro' per jaar opleveren, zegt minister van Financiën Wopke Hoekstra.

Hoekstra schetste dat scenario in een debat vanochtend in de Tweede Kamer over de meerjarenbegroting van de EU.

Adieu, kortingen

Dit voorjaar deed de Europese Commissie haar voorstel voor de begroting over de jaren 2021 tot en met 2027. Dat plan deed meteen veel stof opwaaien. Aan de ene kant wil de Commissie dat de begroting hoger wordt, waardoor landen dus meer moeten gaan afdragen. Aan de andere kan wil het bestuur van de Unie ook af van de kortingen die sommige landen, waaronder Nederland, nu krijgen.

Die kortingen krijgt Nederland omdat wij anders buitensporig veel bijdragen aan het budget in vergelijking met veel andere landen. Zo krijgen we een korting op de bijdrage die we doen op basis van de grootte van de economie en is de Nederlandse btw-afdracht verlaagd.

Adieu, korting op de korting

En dan is er ook nog iets wonderlijks als de 'korting op de korting'. Jaren geleden kreeg het VK namelijk al een zeer grote korting op de EU-bijdrage, maar dat geld moest dus opgehoest worden door de andere EU-leden, naar draagkracht. Daardoor zou Nederland toch weer meer moeten gaan betalen en dus kregen wij daar ook weer een korting op. Die vervalt dus ook.

Op basis van de huidige afdrachten aan de EU zou het verliezen van de kortingen zeker 1,7 miljard kosten, berekende RTL Z eerder. Maar tegen 2027, aan het einde van de looptijd van de volgende begroting, is die tegenvaller in het slechtste geval opgelopen tot 3 miljard, zegt Hoekstra.

Verzet

Ook de gewone afdrachten zullen flink stijgen. Als we doorgaan op de 'huidige ingeslagen weg' stijgen de afdrachten van 8,5 miljard euro naar 10 miljard euro in 2027, zegt de minister.

Of de soep ook daadwerkelijk zo heet gegeten gaat worden als hij is opgediend, is trouwens allerminst zeker. Een groep landen, waaronder Nederland, verzet zich tegen verhoging van het EU-budget. Uiteindelijk moeten de lidstaten unaniem akkoord gaan met een voorstel waar alle landen mee kunnen leven.

De Commissie hoopt dat dit gelukt is voor de Europese Verkiezingen van mei volgend jaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van