Economie

Kantoren aan lopende band verbouwd: 7570 woningen erbij

09 november 2018 00:00 Aangepast: 09 november 2018 14:28
Projectontwikkelaar Joost Scharenborg. Beeld © Olivia Manders

Een lichtpuntje op die ellendige huizenmarkt: door het ombouwen van kantoren, winkels en scholen zijn er afgelopen jaar 7570 woningen bijgekomen. Arnhem is één van de gemeentes die hier vol op inzet. "Er is vraag naar betaalbare huurwoningen en we hebben genoeg panden leegstaan."

In de oude ING-panden in Arnhem waar ooit de bankgirocheques werden verwerkt, verrijzen nu honderden woningen. Ze zijn voornamelijk bedoeld voor starters. Van de 400 woningen is een kwart koop (van een paar penthouses tot kleinere appartementen) en de rest sociale huur (tot 710 euro) en vrije sector huur (710 - 1100 euro).

Het is niet het eerste kantoorpand dat dienst gaat doen als wooncomplex in Arnhem en vooral ook niet de laatste. "We zetten hier als gemeente fors op in", vertelt wethouder Wonen Ronald Paping. Er staan genoeg panden leeg, zegt hij, 'die anders gesloopt zouden worden’.  "En er is veel behoefte aan nieuwe woningen, met name betaalbare en dus hebben we het één met het ander verbonden."

'Aan de lopende band verbouwen'

Afgelopen jaar werden bijna 2000 oude winkel-, industrie- maar vooral kantoorpanden in heel Nederland omgebouwd tot woonruimte, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat leverde bij elkaar ruim 7570 zogeheten transformatiewoningen op. Het zijn er wel minder dan in 2016 toen het er nog 8095 waren.

Toch ziet Joost Scharenburg van Borghese Real Estate, dat het ING-pand in Arnhem verbouwt, wel een toename in de belangstelling voor transformatiewoningen. "Hebben we het ene klaar, dan staat een nieuw pand alweer voor de deur. We verbouwen kantoren nu aan de lopende band."

Niet goedkoper, wel duurzamer

De kosten voor het verbouwen van een pand naderen die van nieuwbouw, vertelt hij. Goedkoper is het dus niet, wel duurzamer. "Je gooit geen materialen weg maar geeft een bestaand gebouw nieuw leven."

Zeker bij bepalende gebouwen, zoals dat van ING in Arnhem, wordt dat volgens hem gewaardeerd door de inwoners van een stad of dorp. "Mensen vinden dat mooi en zeker de oud-werknemers die weleens langslopen", vertelt hij. 

Stijging prijzen huurwoningen

Net als koopwoningen worden huurwoningen in ons land ook steeds duurder. Zeker in de vrije sector, waar huurders soms de helft van hun inkomen kwijt zijn aan een dak boven hun hoofd. 

Naast kantoren en scholen verbouwen tot woningen, nieuwe woningen bouwen willen coalitiepartijen ook de scheefhuurders aanpakken. Dit zou wachtlijsten verkorten. Klinkt sympathiek maar die scheefwoners kunnen vaak geen andere woning vinden. Dus ook hiervoor geld: bouwen, bouwen en blijven bouwen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van