Economie

Tesla kaapt nieuwe president-commissaris weg bij Australische telco

08 november 2018 11:59 Aangepast: 08 november 2018 12:00
Tesla-topman Elon Musk. Beeld © AFP

Tesla heeft een nieuwe president-commissaris: de 55-jarige Robyn Denholm. Ze vervangt oprichter Elon Musk, die wel ceo blijft. De komende zes maanden combineert Denholm haar nieuwe functie nog met haar huidige baan bij het Australische telecombedrijf Telstra.

Ze zat al sinds 2014 in de zogeheten board of directors van Tesla, vergelijkbaar met de raad van commissarissen bij Nederlandse bedrijven. Bij Telstra, het grootste telecombedrijf van Australië, was Denholm financieel bestuurder en het hoofd strategie. 

Omdat ze daar een contractuele opzegtermijn heeft van een half jaar, gaat ze pas over zes maanden fulltime aan de slag in haar nieuwe functie bij Tesla, blijkt uit persbericht. Of Tesla een vergoeding betaalt aan Telstra is niet duidelijk, het bedrijf reageerde niet direct op een verzoek om commentaar.

'Noodzakelijke focus'

Tot die tijd zal ze de 'noodzakelijke focus en tijd' spenderen aan Telstra. Om niet al te zeer in de knel te komen met haar tijd, stapt ze wel tijdelijk op als voorzitter van Tesla's audit commissie, het orgaan dat binnen het bedrijf toezicht houdt op de boekhouding. 

Tot Denholm volledig de handen vrij heeft, zal Elon Musk haar assisteren, als zij daar om vraagt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Elon Musk blowt tijdens podcast, vertelt over dode paarden

Toezichthouder

Het bedrijf moest op zoek naar een nieuwe bestuurder omdat Elon Musk weg moest van toezichthouder SEC naar aanleiding van een tweet waarin hij aankondigde Tesla van de beurs te halen. Musk mocht, tot opluchting van beleggers, wel aanblijven als ceo.

Overigens is Tesla nog niet af van de SEC. Die onderzoekt namelijk ook nog of Musk beleggers niet heeft misleid met een te positief beeld over de aantallen geproduceerde Model 3.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore