Economie

Winst Democraten heeft nauwelijks effect op handelsoorlog Trump

07 november 2018 11:22 Aangepast: 07 november 2018 11:38
Beeld © ANP

De democraten boeken een flinke overwinning en krijgen de meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. President Donald Trump zal meer politieke tegenstand krijgen dan in de afgelopen twee jaar, maar de verkiezingswinst van de Democraten heeft nauwelijks gevolgen voor zijn agressieve handelsbeleid.

De Amerikaanse verkiezingen hebben voor een machtsverschuiving gezorgd in Washington: de Democratische partij heeft de meerderheid terug in het Huis van Afgevaardigden, een van de twee onderdelen van het congres. De Republikeinen houden de meerderheid in de Senaat, het andere onderdeel. 

En dat heeft ook consequenties voor zijn economische beleid. We hebben de belangrijkste op een rij gezet. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Democraten veroveren Huis van Afgevaardigden

Handelsbeleid

Voor de handelsconflicten die Trump her en der uitvecht heeft de verkiezing weinig gevolgen, verwacht Philip Marey, econoom van Rabobank.

In de afgelopen jaren zijn veel bevoegdheden van het Congres om invloed uit te oefenen op het handelsbeleid overgeheveld naar het Witte Huis, dus daar kan Trump nog wel zijn gang gaan, zegt Philip Marey, econoom bij de Rabobank. Zo kan hij bijvoorbeeld invoerheffingen blijven verhogen. 

Trump is met China in een handelsoorlog verwikkeld, met wederzijdse invoerheffingen op goederen ter waarde van honderden miljarden dollars. Het doel: een einde maken aan de in Trumps ogen oneerlijke handelspraktijken van China.

Mocht het hem lukken een nieuw handelsakkoord met China uit te onderhandelen, dan moet dat wel geratificeerd worden door het Congres. "Dus dat kan een beetje een rem over hem zijn", aldus Marey.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Handelsoorlog laat VS zitten met bergen rottende sojabonen

Belastingverlagingen

De Democraten zullen waarschijnlijk niet instemmen met een voortzetting van het beleid van Trump van de afgelopen twee jaar. Met belastingverlagingen en investeringen in de infrastructuur stimuleerde hij de economie, maar het veroorzaakte ook een begrotingstekort van 779 miljard dollar. Dat is het hoogste in zes jaar.

"Hij kan nu niet meer ongeremd de belastingen verlagen en het begrotingstekort laten oplopen", zegt Marey. De begroting moet worden goedgekeurd in het congres en zal op weerstand stuiten bij de Democraten, aldus Marey.

"Zij hebben sowieso hun twijfels bij de belastingverlagingen, zeker omdat die niet ten goede kwamen aan de lage inkomens", vertelt Marey.

Op het moment dat Trump zijn begrotingsvoorstel voor het fiscale jaar 2020 indient, uiterlijk voor de eerste maandag van februari volgend jaar, hebben de nieuwe congresleden hun zetel al ingenomen. Op 3 januari komt het Congres voor het eerst in de nieuwe samenstelling bij elkaar.

Infrastructuur

De verschuiving van de macht in het congres zal vooral het binnenlandbeleid van Trump een stuk moeilijker maken, verwacht Marey. Er zal een patstelling ontstaan: voorstellen van de Republikeinen zullen worden afgeschoten door de Democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden.

En omgekeerd zal dat in de Senaat gebeuren, waar de Republikeinse Partij er drie zetels bij kreeg. Het gevolg: er zal minder wetgeving tot stand komen, legt Marey uit.

Maar dat geldt niet voor alle beleidsterreinen, denkt Marey. President Trump kondigde behalve belastingverlagingen ook forse investeringen in infrastructuur aan, maar daar is nog weinig van uitgevoerd. "Daar zijn de Democraten waarschijnlijk ook wel voor te porren", denkt Marey.

Beurzen

De beurzen in Europa reageren kalm op de veranderingen in de VS, de AEX opende een 0,5 procent hoger, maar dat was vooral dankzij goede cijfers van onder meer AholdDelhaize en ABN Amro, vertelt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra.

De dollar werd iets minder waard ten opzichte van de euro, een dollar kost nu 0,87 euro. De rente die betaald moet worden voor een Amerikaanse staatsobligatie daalde iets, tot 3,17 procent. Hoe Amerikaanse beleggers de verkiezingsuitslag interpreteren wordt pas vanmiddag duidelijk, Wall Street opent om 15.30 uur onze tijd.  

Rente

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, vergadert vandaag en komt morgen met hun rentebesluit. Omdat de uitslag in lijn ligt met wat er was verwacht, zal de Fed de rente niet verder verhogen, denkt Marey.

Dat was anders geweest als de Republikeinen hun meerderheid hadden gehouden, met nieuwe belastingverlagingen als mogelijk gevolg. "Dan had de Fed wellicht besloten de rente harder te verhogen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van