Economie

Automatiseerder Ctac moet bloeden voor geflopt project

06 november 2018 14:01 Aangepast: 06 november 2018 17:53
Ctac liet automatiseringsproject bij klant Leaseweb in de soep lopen. Beeld © ANP

Automatiseerder Ctac uit Den Bosch is slaags geraakt met een klant over een mislukt automatiseringsproject. Die mislukking gaat het beursgenoteerde ict-bedrijf miljoenen kosten.

De rechter besliste onlangs dat Ctac ruim één miljoen euro aan betaalde rekeningen moet terugbetalen, en dat de klant nog eens 1,1 miljoen aan rekeningen niet hoeft te betalen. Ook is het bedrijf verantwoordelijk voor de schade die de klant heeft geleden.

De getroffen klant, het Amsterdamse hostingbedrijf Leaseweb, becijfert die schade op bijna 5 miljoen euro. Voor welk deel daarvan Ctac moet opdraaien, is nog niet bekend. Ctac wil niet inhoudelijk ingaan op de zaak, omdat het koersgevoelige informatie betreft.

Automatiseringsbedrijf

Ctac is een middelgroot automatiseringsbedrijf met 450 werknemers en een omzet van bijna 82 miljoen. De Bossche onderneming is sinds 1998 beursgenoteerd. Oprichter Hugo Cooijmans, die tot voor kort nog bijna een kwart van de aandelen bezat, verkocht vorig jaar het grootste deel van zijn belang.

Eind 2015 werd Ctac ingehuurd door het Amsterdamse Leaseweb voor een automatiseringsproject met SAP-bedrijfssoftware, dat vóór januari 2017 moest worden afgerond. Leaseweb is een zogenoemde webhostingbedrijf, dat de websites en opslag van databanken voor andere ondernemingen verzorgt.

Out of control

In de laatste maanden van 2016 werd duidelijk dat het project kampte met problemen, en dat de oplevering moest worden uitgesteld. In december omschreef Ctac het project in interne documenten als 'out of control'. Opnieuw zouden opleverdata niet worden gehaald; wanneer het project klaar zou zijn was onduidelijk.

Begin 2017 wilde Leaseweb de rekeningen van Ctac niet meer betalen, waarop de automatiseerder het werk staakte. Leaseweb dwong de automatiseerder via de rechter door te werken. In juni verbrak Leaseweb het contract, en liet het project uiteindelijk door een ander bedrijf uitvoeren.

Onbetaalde rekeningen

Ctac was inmiddels naar de rechter gestapt, om de betaling van ruim één miljoen euro aan achterstallige rekeningen af te dwingen. Volgens de automatiseerder was Leaseweb zelf verantwoordelijk voor de problemen en vertragingen met het project, als gevolg van onvoldoende medewerking en ondersteuning.

Leaseweb kwam voor de rechtbank echter met een fikse tegeneis. De klant eiste onder meer 1,1 miljoen euro aan betaalde rekeningen terug, en een vergoeding voor de geleden schade van bijna 5 miljoen euro.

Ctac tekort geschoten

Uit een recent openbaar geworden tussenvonnis blijkt dat de Amsterdamse rechtbank eind augustus gehakt heeft gemaakt van het verweer van de automatiseerder. Volgens de rechter is het Bossche bedrijf 'toerekenbaar tekort geschoten', onder meer door niet tijdig te waarschuwen voor de vertragingen.

Volgens de rechter mocht Leaseweb het contract ontbinden, en hoeft het de nagezonden facturen niet te betalen. Ook moet Ctac ruim 1 miljoen euro aan al betaalde rekeningen terugbetalen, omdat het geleverde werk geen waarde vertegenwoordigde.

Schadeclaim

Ook vindt de rechter dat Ctac in principe verantwoordelijk is voor de schade die Leaseweb heeft geleden. Volgens de klant bedraagt die schade 4,9 miljoen euro. Maar onder meer omdat nog niet duidelijk is welk deel van de aansprakelijkheid in de contracten is afgedekt, is de rechtszaak nog niet volledig afgerond.

Leaseweb wil het conflict met Ctac niet toelichten. "Zolang de zaak nog onder de rechter is, gaan we er niet op in", zegt chief marketing officer Alexander Kalkman.

Grote impact

Het oordeel van de rechter kan een grote financiële impact voor Ctac hebben. Om een idee te geven: vorig jaar boekte de automatiseerder een nettowinst van 2,8 miljoen euro op een omzet van bijna 82 miljoen euro.

Bovendien blijken zowel de 1,1 miljoen euro aan betaalde als de miljoen euro aan onbetaalde rekeningen al verwerkt in de jaarrekeningen over 2016 en 2017, volgens chief financial officer Douwe van der Werf van Ctac. "Als de facturen zijn verstuurd, moeten we de bedragen opnemen in de boekhouding." Die posten moeten dus worden gecorrigeerd.

Daarbij is de miljoenenclaim voor de geleden schade nog niet eens meegenomen.

Niet vermeld

Gezien het grote financiële belang is het opmerkelijk dat het conflict met Leaseweb niet in de jaarrekening van Ctac staat vermeld. De automatiseerder volstaat met de algemene mededeling dat er 'tegen Ctac vorderingen zijn ingediend, die worden betwist.'

Topman Henny Hilgerdenaar schrijft in het verslag: "Hoewel de afloop van deze geschillen niet met zekerheid kan worden voorspeld, wordt op grond van ingewonnen juridisch advies en beschikbare informatie aangenomen dat deze geen nadelige invloed van betekenis zullen hebben op de geconsolideerde financiële positie."

Accountants en juristen

Volgens financieel bestuurder Van der Werf hoefde het conflict met Leaseweb niet afzonderlijk te worden gemeld in de jaarstukken. "Je geeft een beeld van het totaal; maar de zaak is natuurlijk wel uitvoerig besproken met onze accountants en juristen."

Een conflict rond een mislukt project in Frankrijk wordt wel vermeld, erkent de financieel bestuurder. "Maar omdat we in Frankrijk klein zijn, valt dit project makkelijk te herleiden." 

Koersgevoelige informatie

Inhoudelijk zegt Van der Werf niet op de zaak rond Leaseweb te kunnen ingaan vanwege het koersgevoelige karakter. "Aanstaande donderdag, bij de presentatie van onze resultaten over het derde kwartaal, zullen we dat wel doen. Momenteel zitten we echter in de stille periode. De toezichthouder zal het niet op prijs stellen als we deze informatie niet met de volledige markt delen."

Wel tekent hij aan dat het tussenvonnis nog geen definitief oordeel heeft gegeven over de aansprakelijkheid van Ctac voor de schade van Leaseweb. "Ook is er de mogelijkheid van een hoger beroep."

Oprichter verkocht aandelen

Eveneens opmerkelijk is de timing van de verkoop van aandelen door oprichter Hugo Cooijmans. Uit het tussenvonnis blijkt dat Leaseweb in februari 2017 ophield met het betalen van facturen, en Ctac aansprakelijk stelde voor de schade.

Cooijmans was jarenlang een extreem loyale grootaandeelhouder van Ctac, met een belang van bijna 23 procent. Maar in de maanden nadat Ctac in aanvaring was gekomen met klant Leaseweb, verkocht de oprichter het grootste deel van zijn aandelen. Het conflict met de klant was toen nog niet publiek bekend.

Miljoenenopbrengst

Ook het afgelopen jaar bleef Cooijmans aandelen verkopen, ondanks zijn belofte dat niet te doen. Uit het register van beurswaakhond AFM blijkt dat hij zijn belang afgelopen mei had teruggebracht tot slechts 2,4 procent. De verkopen leverden Cooijmans in totaal ruim 10 miljoen euro op.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van