Economie

Handelsoorlog laat VS zitten met bergen rottende sojabonen

06 november 2018 17:34 Aangepast: 06 november 2018 20:32
In de VS worden de sojabonen tot eind november geoogst. Beeld © Getty Images

Amerikaanse sojaboeren zitten met de handen in het haar. Door de handelsoorlog is de vraag uit China drastisch gedaald. Hoewel de vraag uit Europa toeneemt, is dat niet genoeg. "Sojaboeren zouden er volgens Trump beter van worden maar zijn flink getroffen."

Het is oogsttijd voor de sojaboeren in de Verenigde Staten. Naar verwachting stevenen ze zelfs af op een recordoogst. Eén probleem: er zijn niet genoeg kopers en dus is de angst dat hele ladingen wegrotten, zo vertellen boeren aan de New York Times

De sojaboeren zijn de dupe geworden van de aanhoudende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Nadat de Amerikaanse president Donald Trump de Chinezen hoge handelstarieven oplegde, sloegen de Chinezen keihard terug met importttarieven van 25 procent op, onder andere, sojabonen.

EU 'koopt bonen wel op'

Als gevolg hiervan is de verkoop van Amerikaanse sojabonen aan China, ten opzichte van vorig jaar, gedaald met 94 procent, blijkt uit een update (pdf) van de Amerikaanse ministerie van Landbouw. 

Volgens Trump zou het wel goed komen. Met dank aan de EU, dat de bonen wel zou opkopen, en overheidssteun voor de boeren. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, zei tijdens een bezoek aan Trump aan het begin van de handelsoorlog in juli dat de EU zeker die intentie had.

Enorme Chinese volumes

De Europese import van sojabonen vanuit de VS nam afgelopen jaar (juli 2017 - juli 2018) inderdaad toe met 283 procent, blijkt uit cijfers van Eurostat (pdf). Van alle sojabonen die de EU importeert was 37 procent afkomstig uit de VS, vorig jaar was dat nog 9 procent. En aan die toename is nog geen einde gekomen.

"Alleen kan Europa de enorme hoeveelheden sojabonen die de Amerikanen naar China exporteerden nooit overnemen", zegt Casper Burgering, grondstoffeneconoom bij de ABN Amro tegen RTL Z. "Daarvoor zijn de volumes echt te groot."

In onderstaande grafiek zie je de meeste recente cijfers, van juli tot september 2018. De tekst loopt door onder de grafiek.

Schepen vol bonen

Ter vergelijking: Nederland mag zich volgens Burgering de op één na grootste importeur van sojabonen ter wereld noemen. Op één staat China. "Dat importeert jaarlijks 83 miljoen ton sojabonen. Nederland, de nummer twee, 4,5 miljoen ton." 

Warren Patterson, grondstoffenspecialist bij ING, zegt dat de vraag uit China zo groot is dat de Chinezen de deuren niet helemaal gesloten kunnen houden voor Amerikaanse soja. "Er gaan nog steeds schepen die kant op en bovendien kunnen Zuid-Amerikaanse landen - China haalt vooral veel soja uit Brazilië - nooit aan die vraag voldoen."

Daling prijs

Dat Europa zoveel meer sojabonen importeert is natuurlijk niet om Trump tevreden te stellen, maar heeft alles te maken met de prijs. Tussen juli en oktober daalde de spotprijs, de dagprijs, van Amerikaanse sojabonen met zes procent. De recordoogst zal die prijs alleen maar verder drukken, verwacht Burgering.

Met de vraag zit het echter wel goed, zegt de grondstoffenexpert. Het langetermijnperspectief voor de vraag naar sojabonen blijft goed, met dank aan de veevoerindustrie en de verwachte verdere stijging van de veestapel wereldwijd.

Een Amerikaanse boer uit Blackstone, Illinois laadt zijn oogst in een container bestemd voor China. Een Amerikaanse boer uit Blackstone, Illinois laadt zijn oogst in een container bestemd voor China.

Met smart wachten op einde handelsconflict 

Voor de Amerikaanse boeren is het vooral afwachten. "Zij zullen net als iedereen met smart wachten totdat de handelsoorlog voorbij is", aldus Burgering. 

Even leek er helemaal geen schot te zitten in gesprekken tussen de VS en China over hun wederzijdse handelstarieven, maar de banden tussen beide landen worden voorzichtig weer aangehaald. Volgens the New York Times heeft Trump vorige week een 'lang en heel goed gesprek' gehad met de Chinese president Xi Jinping.

'Samenwerken, niet tegenwerken'

Boeren zullen volgens Patterson reikhalzend uitkijken naar de G20-top later deze maand in Argentinië, waar mogelijk een deal over het eindigen van het handelsconflict wordt gemaakt. "Ze zullen dan beslissen om weer soja te verbouwen of over te stappen op mais."

De Chinese vicepremier zei onlangs in ieder geval dat China klaar was voor een gesprek dat zou kunnen leiden tot een deal. "China en de VS zullen beiden profiteren van samenwerking, niet van tegenwerking."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van