Economie

PostNL haalt voor het eerst meer omzet uit pakketjes

05 november 2018 08:21 Aangepast: 05 november 2018 10:19

Voor het eerst haalt PostNL meer omzet uit het bezorgen van pakketjes dan van post, maar daar haalt het niet meer winst uit. Het resultaat bij pakketjes daalde zelfs licht, terwijl juist een toename nodig was om de flinke daling bij post goed te maken.

In het derde kwartaal steeg de totale omzet van PostNL met 8 miljoen tot 638 miljoen euro. Dat komt volledig door het bezorgen van pakketjes, waar de omzet met een kleine 11 procent steeg. Bij post zette de omzetdaling onverminderd door, er werden bijna 12 procent minder brieven bezorgd. De omzet daalde er met 6 procent.

Minder winst

Onderaan de streep daalde de winst uit de voortgezette activiteiten van PostNL van 25 miljoen euro tot 19 miljoen euro. Dat komt vooral door de verdere daling van de winst bij post, van 20 miljoen tot 7 miljoen euro.

Ook bij pakketjes werd er minder verdiend: een daling van 2 miljoen euro tot 30 miljoen euro. Door de stevige concurrentie staan de marges onder druk.

De winst daalt, ondanks kostenbesparingen van 16 miljoen euro.

 

Meevaller

Er is wel een meevaller. Zo denkt PostNL dat Nexive en Postcon, de postactiviteiten in Italië en Duitsland, in de eerste helft van volgend jaar worden verkocht. Over een prijs en potentiële koper wordt nog niets gezegd.

Onlangs meldde PostNL al een ander voordeel. Eerder had de Autoriteit Financiële Markten (ACM) namelijk gesteld dat PostNL zijn netwerk moest openstellen voor concurrenten. PostNL ging daartegen in beroep en inmiddels is bepaald dat PostNL dat niet tegen lagere tarieven hoeft te doen. 

Eerder werd het nadeel namelijk door PostNL geschat op tussen de 50 en 70 miljoen euro, maar nu denkt het dat het nog 'maar' tussen de 40 en 45 miljoen euro extra kosten hoeft te maken.

PostNL handhaafde zijn verwachtingen voor het hele jaar. Ook zegt het weer een meer dividend te willen uitkeren, zonder hier bedragen aan te hangen. Over 2017 keerde het bedrijf 0,17 euro per aandeel uit.

Beleggers zijn per saldo positief over de cijfers. De koers van PostNL stijgt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van