Economie

Nederlandse banken beter door Europese stresstest

02 november 2018 19:19 Aangepast: 02 november 2018 19:28
Beeld © GettyImages

De Nederlandse banken zijn goed door de nieuwe stresstest van de Europese Bankautoriteit (EBA) gekomen. De Britse bank Barclays bleek het laagst te scoren, gevolgd door het Italiaanse Banco BPM en het Britse Lloyds.

In totaal zijn er 48 banken in Europa onderzocht. Het onderzoek richt zich op de vraag hoe goed banken bestand zijn tegen eventuele financiële schokken.

Officieel kunnen banken niet falen in de stresstest, maar de resultaten worden door toezichthouders gebruikt om hogere kapitaaleisen op te leggen aan kredietverstrekkers. Als de kapitaalratio van een bank als zwak wordt ervaren, ligt het ook voor de hand dat beleggers vragen gaan stellen over de kapitaalkracht van de bank.

Nederlandse banken beter dan vorige keer

De Nederlandse banken ING en ABN Amro scoorden 10,7 en bijna 14,9 procent als er gekeken werd naar de kapitaalbuffer in het zwaarste scenario. Rabobank zat er tussenin. Nederlandse banken deden het beter dan bij de vorige stresstest in 2016.

De Nederlandse banken deden het ruim beter dan Barclays, waar de buffer in het slechtste scenario terugviel tot minder dan 6,4 procent.

Italiaanse banken

De kenners keken vooral uit naar hoe Italiaanse banken door de stresstest zouden komen. Banco BPM deed het niet goed, de overige banken deden het een stuk beter. Ook bij Deutsche Bank werd gevreesd dat het niet goed zou gaan, maar de bank scoorde beter dan verwacht met 8,1 procent. Eerder dit jaar viel Deutsche Bank nog door de mand bij een Amerikaanse test.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van