Economie

'Amerikanen werken aan handelsdeal met China'

02 november 2018 10:05 Aangepast: 02 november 2018 10:11
De Chinese president Xi Jinping en Donald Trump. Beeld © AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft hooggeplaatste medewerkers gevraagd om te beginnen met schrijven aan een handelsdeal met China. Hij zou erop mikken om tijdens de G20-top eind deze maand al een deal met de Chinezen te tekenen.

Dat schrijft Bloomberg op basis van vier ingewijden. Trump zou een handelsdeal nieuw leven in willen blazen na een telefonisch gesprek dat hij deze week voerde met de Chinese president Xi Jinping.

Dat gesprek was 'lang en erg goed', liet de president eerder deze week zelf weten op Twitter. De Aziatisch beurzen reageerden vannacht positief op het nieuws, maar enige terughoudendheid lijkt wel gepast.

Vergelding op vergelding

China en de VS zijn dit jaar in een handelsoorlog beland, die behoorlijk uit de hand is gelopen. Het conflict begon toen Trump importheffingen op staal en aluminium invoerde voor vrijwel alle landen, inclusief de Europese Unie.

Daarna volgde tussen de VS en China vergelding op vergelding. Inmiddels heeft de VS importheffingen ingesteld voor 250 miljard dollar aan importen uit China en China deed omgekeerd hetzelfde.

Miniatuurvoorbeeld
Meer bij RTL Z

Wapengekletter in handelsoorlog: China slaat hard terug tegen VS

Eerdere onderhandelingen liepen stuk

Een wapenstilstand zou dus geen kwaad kunnen, maar het zal ook niet de eerste keer zijn dat het op niets uitdraait. In mei leken de partijen ook al even dichtbij een akkoord te zijn, waarin de Chinezen zouden beloven om meer Amerikaanse landbouwgoederen te importeren en het handelsoverschot met de VS terug te dringen.

Die onderhandelingen liepen uiteindelijk stuk. Eind september legde China weer alle handelsgesprekken stil, nadat Trump dreigde met nog meer vergaande importheffingen.

Productie naar de VS

Dat handelsoverschot van de Chinezen (of het handelstekort van de VS) is voor president Trump een belangrijk punt: vorig jaar importeerde de VS voor 375 miljard dollar meer dan er werd geëxporteerd naar China. Volgens Trump verliest de VS dat geld. Dat klopt niet, daar krijgt de VS natuurlijk producten voor terug.

Maar de president van de VS zou liever zien dat die producten in de VS worden gemaakt, om zo de werkgelegenheid in eigen land op te stuwen. De importheffingen moeten daarvoor zorgen, omdat producten uit China daardoor duurder worden, wat productie in eigen land aantrekkelijker maakt.

Naast de handelsbalans tussen de landen is ook bedrijfsspionage en overheidscontrole op Amerikaanse bedrijven door de Chinezen een groot probleem voor Trump.

'Ik geloof er niks van'

Hoe de nieuwe deal waaraan gewerkt wordt eruit moet komen te zien is nog niet bekend. Hoewel de Aziatische beurzen dus opveerden na het nieuws, staat niet iedereen te juichen.

"Ik geloof er niks van", zegt Rabobanks hoofd financiële markten in Azië Michael Every tegen Bloomberg. "Dit lijk een perfecte manier om ervoor te zorgen dat aandelen stijgen in aanloop naar de congresverkiezingen."

Vervolgens wordt president Xi voor het blok gezet en hij krijgt de schuld als er geen deal komt, verwacht Every.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van