Ga naar de inhoud
Economie

Checklist: ben je adviseur belastingontwijking of niet?

Een protest tegen belastingontwijking in Londen. Beeld © Getty Images

De Europese Commissie wil belastingontwijking harder aanpakken. Er komt onder meer een meldplicht voor belastingadviseurs die helpen om constructies op te zetten om via het buitenland belasting te ontwijken.

Adviseurs, accountants, consulenten, advocaten en bankiers: ze moeten zich binnen vijf dagen na het opzetten van de ontwijkconstructie melden bij de fiscus in eigen land. Vervolgens komt de info terecht in een centrale database, waar de belastingdiensten van alle lidstaten in kunnen.

Wanneer de tussenpersoon gebonden is aan beroepsgeheim, of niet in de EU is gevestigd, dan geldt de meldingsplicht voor de belastingplichtige zelf, schrijft eurocommissaris Pierre Moscovici (Belastingen). Hij roept de lidstaten, die moeten nog instemmen met het voorstel, op om haast te maken. 

Maar wánneer is er sprake van een constructie om belastingen te ontwijken in een EU-lidstaat? De Europese Commissie neemt adviseurs die het zullen proberen met 'maar ik wist niet dat jullie dit bedoelden' alvast de wind uit de zeilen.

Er werd een handig uitknipbaar overzichtje gemaakt, zodat niemand in onzekerheid hoeft te zitten of hij zich wel of niet moet melden. We zijn de beroerdste niet, dus voila, hieronder staat 'ie. Even opslaan en uitprinten en klaar ben je. 

Thumbnail

(Bron: Europese Commissie, beeldbewerking: RTL Z Graphics)