Economie

Overheid geeft slechte voorbeeld: koopt amper elektrische auto's

01 november 2018 10:04 Aangepast: 01 november 2018 12:06
Beeld © ANP

Het kabinet wil dat we over elf jaar alleen nog nieuwe auto's kopen die geen CO2 meer uitstoten. Je zou denken dat de overheid zelf het goede voorbeeld geeft en vooral elektrische en waterstofauto's koopt. Maar dat is niet zo, blijkt uit antwoorden op Kamervragen.

Van de 1187 nieuwe auto's die het Rijk in de eerste helft van 2018 kocht, waren 23 (vol)elektrisch. Dat is 1,9 procent van het totaal. 

Daarmee doet de overheid het nog minder goed dan bedrijven en burgers. Want van de door hen gekochte nieuwe auto's was in de periode januari-september 2018 ruim het dubbele (vol)elektrisch (4,6 procent).

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z:

Topambtenaren gaan nog niet in Tesla's rijden: opladen het probleem

Overheid op achterstand

Wie kijkt naar het totale wagenpark van Rijk en land, komt tot dezelfde conclusie. 1,2 procent van alle overheidsauto’s is elektrisch of hybride. Van het Nederlandse wagenpark is dat 1,6 procent.

Het kabinet heeft ambitieuze doelen ten aanzien van elektrische auto's. Het hoopt dat het aantal volledig elektrische auto’s in 2030 bijna 2 miljoen bedraagt. Op die manier moet de uitstoot van CO2 fors worden teruggedrongen.

Het kabinet stimuleert momenteel de aankoop van een volelektrische auto door belastingvoordelen. Maar daar kan het niet tot in lengte van dagen mee doorgaan, bleek eerder.

`